NOS Nieuws

Zwarte Cross haalde 'Allah's afbakbar'-bord weg om grimmige sfeer

Het Zwarte Cross-festival heeft gisterenavond een bord en een spandoek weggehaald van het terrein, nadat foto's ervan ophef op sociale media veroorzaakten en de sfeer volgens de organisatie "grimmig dreigde te worden".

Het gaat om een bord met de woorden 'Allah's afbakbar' en een zeil met de tekst: 'Leve de kleurling! #diversiteit #wearefamily #onceyougoorange #ookveurblanken'.

Rapper Sevn Alias, die gisteren optrad op het festival, plaatste een foto van de borden op Instagram. Hij schreef erbij spijt te hebben van zijn optreden. "Dames en heren, ik support dit VOOR GEEN GOUD. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik mezelf nooit op dit festival vertoond".

Het bericht van de rapper is inmiddels meer dan 20.000 keer geliket en heeft ruim 1700 reacties. Veel mensen reageren geschokt.

'Geen plek voor racisme'

De organisatie van het festival in de Achterhoek schrijft in een reactie dat de teksten op de borden als discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos werden ervaren. "Dit betreuren wij, oprecht, ten zeerste."

"De Zwarte Cross is een festival waar pertinent geen plek is voor racisme, discriminatie en respectloos gedrag. Iedereen die ons festival goed kent zal dit beamen. Het is wel een plek voor satire en op het festival namen wij allerlei zaken (inclusief onszelf!) op de hak. Als wij daarbij een grote groep mensen onbedoeld voor het hoofd stoten, dan laat ons dat zeker niet onbewogen."

Een greep uit de borden die de afgelopen jaren te zien waren op het festival:

 • ANP
  'Disleksie iz een keuse'
 • NOS
  'Wat een joekel van een lesbi'
 • NOS
  'Gay doen is belangrijker dan winnen'
 • NOS
  'Had Poetin maar een roze bril'

Op het festivalterrein van de Zwarte Cross staan ieder jaar satirische boodschappen op borden of spandoeken. Die zijn afkomstig van de organisatie. Allerlei gemeenschappen, religies en fenomenen worden op de hak genomen, laten bezoekers op de Facebookpagina van de NOS weten:

Op het bericht van de 22-jarige rapper Sevn Alias, wiens echte naam Sevaio Mook is, kwamen ook reacties van mensen die vinden dat een grapje moet kunnen. "Neem het met een korreltje zout man", schrijft iemand.

De rapper heeft ook daar inmiddels weer op gereageerd met ditmaal een videoboodschap. Daarin zegt hij: "Kijk het kan mij niet schelen om welk geloof het gaat, op het moment dat jullie het acceptabel vinden is dat jullie zaak. Ik kies er gewoon voor om daarvan geen onderdeel uit te maken, begrijp je?"

Aan het optreden van een van Nederlands meest gestreamde artiesten lag het overigens niet.

Uit beelden die de rapper zelf op Instagram plaatste, is te zien hoe het publiek compleet los gaat tijdens zijn half uur durende optreden op de Zwarte Cross:

Maar dat was dus wel de laatste keer, aldus Sevn Alias: "Love naar de mensen die oprecht voor mij zijn gekomen vandaag, maar ik hoef hier nooit meer te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl