Yates wint, Alaphilippe kraakt maar houdt stand Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wielrenner Julian Alaphilippe is er in de laatste Pyreneeënetappe van de Tour de France in geslaagd zijn gele trui te behouden. Alaphilippe kon echter voor het eerst de concurrentie bergop niet volgen.

Zijn voorsprong in het algemeen klassement op Geraint Thomas is van 2.02 geslonken naar 1.35. Steven Kruijswijk blijft derde, 1.47 achter de Franse leider.

Thibaut Pinot maakte van alle klassementsmannen de beste indruk in de rit naar Prat d'Albis en steeg van de zesde naar de vierde plaats. Pinot staat nog maar drie seconden achter Kruijswijk. Bernal geeft vijftien seconden toe op de Nederlander.

Het algemeen klassement na de vijftiende etappe NOS

De etappe werd gewonnen door Simon Yates. De Brit trok al vroeg in de etappe ten aanval en liet Simon Geschke in de slotklim achter zich. Afgelopen donderdag won Yates ook al de eerste Tourrit door de Pyreneeën.

Finale ontbrandt dankzij Pinot

Pinot trok vijf kilometer van de finish de favorietengroep uit elkaar met een demarrage. Kruijswijk en Thomas konden de Fransman niet volgen, terwijl Alaphilippe en Egan Bernal daar wel in slaagden.

Pinot bleef echter versnellen en daardoor moest ook Alaphilippe uiteindelijk capituleren, voor het eerst kon hij bergop niet mee met de besten in deze Tour. Alaphilippe zakte terug in de groep met Thomas en Kruijswijk.

Pinot, zaterdag winnaar op de Col du Tourmalet, reed daarna ook weg bij Bernal en ging op weg naar Mikel Landa, die op de voorlaatste klim al was gedemarreerd uit de favorietengroep.

Alaphilippe moet Kruijswijk laten gaan

Kruijswijk, die doorgaans het best rendeert bij een stabiel tempo, versnelde en viel Alaphilippe en Thomas daarmee aan, maar Poels reed zijn kopman Thomas terug.

Een versnelling van Thomas werd Alaphilippe daarna te veel, terwijl Kruijswijk wel kon volgen. De Nederlander kwam samen met Thomas over de streep. 1.22 achter Yates en 31 seconden achter Bernal.

Bekijk hier de samenvatting van de etappe:

Vijftiende etappe in de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Meerdere klassementsrenners die de afgelopen dagen veel tijd hadden verloren, namen plaats in de kopgroep van de dag. Onder anderen Nairo Quintana, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Yates en Romain Bardet vielen aan in het begin van de etappe.

Mollema kon op de Mur de Péguère niet met de besten mee en ook Nibali zakte terug naar het peloton.

De Duitser Simon Geschke ging er op de klim vandoor en kreeg in de afdaling gezelschap van Yates. De twee werden op weg naar de slotklim achtervolgd door Quintana, Bardet, Alexei Loetsenko en Sebastian Reichenbach.

Zij werden op de Prat d'Albis allen ingerekend door de favorieten, van wie Pinot het sterkst reed.

De uitslag van de vijftiende etappe

STER reclame