Beeld uit een door Iran vrijgegeven video van de inname van de Britse tanker
NOS Nieuws

Britse marine waarschuwde Iran kort voor enteren tanker

Kort voordat Iran de Britse tanker Stena Impero vrijdag enterde was er radiocontact met de Britse marine. Die waarschuwde de Iraniërs dat ze het internationaal zeerecht schenden als ze aan boord zouden gaan van de tanker. De Britten vragen de garantie van Iran dat het niet van plan is buiten zijn boekje te gaan.

Op de opname is geen Iraans antwoord te horen. Wel geven de Iraniërs de Stena Impero het bevel om zijn koers te verleggen. "Als je het bevel opvolgt, ben je veilig." De inspectie is volgens de Iraniërs nodig om veiligheidsredenen.

Het gaat om een geluidsopname die in handen is gekomen van een Britse maritiem beveiligingsbedrijf, meldt de BBC.

Luister hier naar een deel van de opname:

Brits marineschip waarschuwt Iran via boordradio

Iraanse elite-eenheden omsingelden vrijdag de Stena Impero met kleine snelle bootjes. Vanuit een helikopter lieten leden van de Revolutionaire Garde zich op het schip zakken. Het Britse marineschip HMS Montrose was in de buurt, maar te ver om het enteren te voorkomen.

De tanker is door Iran naar de haven van Bandar Abbas begeleid, een Iraanse havenstad aan de Straat van Hormuz. Die ligt tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. De bemanning, met Indiërs, Russen, Letten en Filipijnen zou het naar omstandigheden goed maken. De reder heeft Iran gevraagd om toestemming de bemanning te bezoeken.

Wat maakt de Straat van Hormuz zo belangrijk? We leggen het uit in deze video:

De Straat van Hormuz: toneel van de strijd tussen Amerika en Iran

Iran zegt dat de Britse tanker betrokken was bij een incident met een vissersboot en niet op noodsignalen reageerde. Ook verwijst Teheran naar het in beslag nemen door Groot-Brittannië van een Iraanse tanker, twee weken geleden bij Gibraltar.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hunt noemt de twee situaties onvergelijkbaar. De Iraanse tanker probeerde volgens de Britten olie naar Syrië te vervoeren, wat ingaat tegen Europese sancties. De Iraanse vergeldingsactie in de Straat van Hormuz is volgens Hunt "totaal onacceptabel". Hij heeft gesproken met zijn Iraanse ambtgenoot Zarif. Hunt voegde eraan toe dat hij wil proberen om de situatie te deëscaleren. Britse schepen krijgen voorlopig het advies uit het gebied te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl