Het profiel van de vijftiende Touretappe NOS

Daags voor de tweede rustdag wacht het Tourpeloton een loodzware Pyreneeënetappe. In de laatste 75 kilometer moeten drie bergen van de eerste categorie worden beklommen.

Na de 185 kilometer tussen Limoux en Foix zal duidelijk geworden zijn of Steven Kruijswijk zich heeft weten te handhaven in de topdrie van het algemeen klassement en of Julian Alaphilippe de gele trui opnieuw de bergen over krijgt.

'Wat is de inhoud van Alaphilippe?'

"Vandaag kunnen we aan de finish echt de balans opmaken", zegt oud-renner en analist Stef Clement. "We weten dat Alaphilippe goed is in kort en venijnig klimmen. Gisteren ging het over twee cols, waar een heel hoog tempo werd gereden. Maar nu krijgen we drie cols achter elkaar. Het wordt een opsomming van beklimmingen. We gaan zien wat de inhoud van Alaphilippe is."

Julian Alaphilippe Reuters

Dat de Fransman kan klimmen, is geen verrassing. Vorig jaar won hij in de Tour twee bergetappes en de bolletjestrui. Dit voorjaar was hij de sterkste in de voorjaarsklassiekers Strade-Bianche, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl. Maar een goed klassement rijden in een grote ronde, dat deed hij nog nooit.

"De concurrentie zal eerder moeten beginnen met aanvallen dan op de laatste klim, want Alaphilippe kan één keer uit zijn slof schieten", zegt Clement, die vooral uitkijkt naar de voorlaatste beklimming.

De Mur de Péguère (top op 38 kilometer van de meet) kent in de laatste drie kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van veertien.

"Waarom zou Jumbo-Visma niet proberen Alaphilippe er daar met drie man af te rijden? Ik ben benieuwd of ze het durven. Ineens staan ze in de positie om de lakens uit te delen", aldus Clement.

Drie Jumbo-Visma-renners op kop van de favorietengroep EPA

De formatie van Jumbo-Visma was zaterdag in de slotfase van de etappe naar de Tourmalet met maar liefst drie renners vertegenwoordigd in de favorietengroep. Naast kopman Steven Kruijswijk waren dat George Bennett en Laurens De Plus. Kruijswijk deed goede zaken met zijn derde plek, dezelfde positie die hij in het algemeen klassement bezet.

"Je ziet vaak dat ploegen al blij zijn met het podium, terwijl ik denk dat ze nu moeten doorstoten naar het hoogst haalbare", vindt Clement.

"Dat is een heel moeilijke afweging. Ploegen denken vaak dat ze hun hand niet moeten overspelen. Dat is begrijpelijk, maar ik vind dat ze er volle bak in moeten gaan nu ze de overhand hebben. Je weet nooit hoe de verhoudingen volgende week zijn. Je moet nu profiteren van de situatie."

Herman van der Zandt duikt in de rijke Tourhistorie en vertelt over toeschouwers die de renners het leven zuur maken. Onder meer in 2012 op de Mur de Péguère, die vandaag ook wordt aangedaan.

Sabotage in de Tour: van waarschuwingsschoten tot spijkers op de weg Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Touruitzendingen 21 juli

Etappe 15: liveblog 12.00 uur NOS.nl en NOS-app
Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 15: liveverslag 14.10 uur NPO 1, NOS.nl en NOS-app
De Avondetappe 22.05 uur NPO 1, NOS.nl en NOS-app

STER reclame