Duitsland rekruteert honderden verpleegkundigen uit Vietnam

  • Luuk von Burg

    redacteur Bureau Berlijn

  • Luuk von Burg

    redacteur Bureau Berlijn

Net als in Nederland is er in Duitsland een groot tekort aan verpleegkundigen. Als oplossing bedacht de Duitse overheid in 2013 een plan om Vietnamese verpleegkundigen de taal te leren en naar Duitsland te halen. Ze komen dan te werken in verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Inmiddels worden al meer dan 300 Vietnamese verpleegkundigen ingezet.

Een van hen is Huyen Thu Thi Lo. Ze heeft net de 81-jarige Frau Becker naar de lunch gebracht. "Ik werkte al als verpleegkundige in Vietnam, toen de kans voorbijkwam om in Duitsland te werken, heb ik die niet aan mij voorbij laten gaan", zegt ze in vloeiend Duits. Huyen is niet de enige uit Vietnam afkomstige verpleegkundige bij de Berlijnse zorginstelling van Vivantes. In totaal heeft ze zeventien collega's uit haar geboorteland.

Win-win-win situatie

De Duitse overheid ging in zee met Vietnam, omdat dat land een enorm jonge bevolking heeft. De gemiddelde werknemer in Vietnam is 25 jaar. Daarnaast heeft het land een overschot aan goedopgeleide verplegers.

"We kunnen op deze manier echt een win-win-win situatie creëren", zegt bedrijfsleider René Herrmann. "Ten eerste kunnen wij ze een perspectief in Duitsland bieden en verdere opleiding, wat hen weer helpt in Vietnam, mochten ze ooit terug willen. Ten tweede zijn zij de handen aan het bed, die wij zo hard nodig hebben. En als laatst kunnen ze ook zorgen voor een betere sociale positie voor de familie in het land van herkomst."

Correspondent Wouter Zwart maakte deze reportage over Huyen:

Vietnamese verpleegkundigen in Duitsland: 'Ze zijn vriendelijk en erg aardig'

Op dit moment is er een tekort van 35.000 verpleegkundigen in Duitsland. Door de vergrijzing van de bevolking kan het tekort in her komende decennium oplopen naar het tienvoudige.

Volgens Herrmann kan het niet anders dan arbeidskrachten uit het buitenland te halen. "De behoefte aan verplegers kunnen we in Duitsland gewoon niet meer aan. Daarnaast is het voor mij heel belangrijk dat we werknemers aantrekken die deze baan met enthousiasme vervullen."

Eenzaam

Voor Vietnamezen is de verhuizing naar Duitsland een grote stap, ook al hebben ze een jaar lang in de schoolbanken gezeten ter voorbereiding. Huyen wist van tevoren dat ze het zwaar zou krijgen. "Het kan eenzaam zijn als je in een vreemd land bent, waar je moeite hebt met de taal, maar hier was ik op voorbereid. Ondertussen heb ik vrienden hier en bevalt het me erg goed."

In Vietnam zijn twee opleidingscentra van taalinstituut Goethe, waar het Duits-Vietnamese uitwisselingsproject mee samenwerkt. Daar worden de verpleegkundigen klaargestoomd. Ze moeten aan het eind van de rit vloeiend Duits kunnen spreken en voldoen aan de eisen voor Duitse verpleegkrachten.

Naast de taal en vaktechnische verschillen wordt er ook aandacht besteed aan culturele waarden. Zo wordt verteld over afval scheiden, hoe direct Duitsers zijn in verhouding met Vietnamezen en wordt er algemene kennis bijgebracht zoals de geschiedenis en het volkslied.

Als ze aan de slag gaan in Duitsland wordt alles voor de nieuwe verplegers en verpleegsters geregeld. Een woning, visum en de verzekeringen. De eerste twee jaar werken ze nog als verpleegkundige in opleiding. Als ze de opleiding in Duitsland afronden, zijn ze officieel verpleegkundige en mogen ze overal in Duitsland hun beroep uitoefenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl