AFP

Van Trump tot Kim Kardashian: veel aandacht voor A$AP Rocky, wat speelt er?

tijd van publicatie

Kanye West, zijn vrouw Kim Kardashian, Nicki Minaj: het is slechts een greep uit de groep Amerikaanse artiesten die aandacht vraagt voor A$AP Rocky, de New Yorkse rapper die sinds begin deze maand vastzit in Zweden. Vandaag twitterde president Trump dat hij met de Zweedse premier heeft gesproken over de zaak.

"Hij heeft mij gegarandeerd dat A$AP Rocky eerlijk wordt behandeld", schrijft Trump. "En ik heb hem gegarandeerd dat A$AP niet vluchtgevaarlijk is en dat ik persoonlijk voor hem insta."

Iedereen gelijk

Premier Löfven van Zweden zei eerder vandaag dat hij niet van plan is om de rapper een speciale behandeling te geven. "In Zweden is iedereen voor de wet gelijk, ook bezoekers uit andere landen", stelde hij.

De premier zegt zich ervan bewust te zijn dat Trump "persoonlijke interesse" heeft in de zaak. Volgens Trump was het zijn vrouw Melania die de situatie van de Amerikaanse hiphopartiest bij hem onder de aandacht bracht. "Ik ken A$AP Rocky persoonlijk niet", zei de president gisteren, "maar hij geniet enorm veel steun van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap in dit land". Trump belde er ook over met Kanye West.

Wat is er precies aan de hand? Daarvoor moeten we terug naar zondag 30 juni. Rocky, de artiestennaam van Rakim Mayers, was net een paar dagen bezig met een tour door Europa. Voordat hij zou optreden bij een festival in de Zweedse hoofdstad Stockholm, raakte hij betrokken bij een vechtpartij in het centrum van de stad.

In de dagen na de vechtpartij wordt een video van het incident online gedeeld, onder andere door de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Daarop is te zien dat Rocky iemand slaat. Kort daarna deelt de rapper zelf ook beelden van het incident, of eigenlijk: van wat daaraan voorafging, op zijn Instagrampagina:

Volgens Rocky sloeg een groepje jongens zijn bodyguard in het gezicht met oordopjes. "Ze blijven ons volgen", zegt hij in zijn video. "Maar we willen geen problemen met deze jongens." Tegen henzelf zegt hij dat hij niet met ze wil vechten. De uiteindelijke confrontatie is niet te zien op de beelden van Rocky.

Op 2 juli werden Rocky en enkele collega's gearresteerd door de Zweedse politie. Sindsdien zitten ze vast. Het onderzoek tegen de 30-jarige rapper loopt nog. Volgens de advocaat van Rocky handelde de hiphopartiest uit zelfverdediging.

Lowlands

De Amerikaanse rapper heeft al zijn concerten in juli moeten afzeggen, onder andere in Noorwegen, Duitsland, België en Italië. Op 18 augustus staat hij op het programma van het Nederlandse festival Lowlands, maar het is nog onduidelijk of dat doorgaat. "We zijn afhankelijk van wat er in Zweden gebeurt en hoe snel dat gaat", laat een woordvoerder weten.

Waar de situatie rond Rocky de gemoederen in de VS flink bezighoudt, lijkt dat in Nederland mee te vallen. Rapper Adje (voorheen Adonis), ofwel Julmar Simons, riep als een van de weinige Nederlandse rappers op tot vrijlating van zijn Amerikaanse collega:

Volgens Adje leeft de zaak hier niet zo. De rapper denkt dat de Amerikaanse hiphopscene minder invloed heeft in Nederland dan vroeger. "De jeugd van nu luistert veel meer naar Nederlandse hiphop. Ze hebben wat meer schijt aan wat er aan de overkant gebeurt."

Toch had de Nederlandse rapper, die samenwerkte met onder andere The Partysquad, Willie Wartaal en Bizzey, wel meer reacties verwacht op zijn post op Instagram. "Er gebeuren zoveel erge dingen in de wereld, en dan wordt iemand om zo'n klein vergrijp aangehouden. Ik heb er aandacht voor gevraagd omdat hij in het buitenland vastzit, en ook nog eens miljoenen verliest met ieder afgezegd optreden."

Cultfiguur

Als het vergrijp groter zou zijn en de rapper een grotere naam was, dan waren er veel meer mensen mee bezig geweest, denkt Adje. Als voorbeeld noemt hij Snoop Dogg, die in 2015 ook in Zweden werd gearresteerd. "Rocky is meer een cultfiguur. Dat merk ik ook bij mezelf. Wij zijn geen popartiesten, maken geen muziek voor de kids, maar wel voor mensen die van goede muziek houden. Ook Rocky is niet zo mainstream."

Adje hoopt dat het uiteindelijk goedkomt met Rocky. Eerder werd het voorarrest van de rapper verlengd tot aanstaande donderdag. Daarna moet meer duidelijk worden over zijn situatie. De Zweedse premier wilde daar vandaag in ieder geval inhoudelijk niets over kwijt: "Ik kan en wil niet proberen om aanklagers of rechtbanken te beïnvloeden."

STER Reclame