Forensisch deskundigen onderzoeken de knekelkamer in Vaticaanstad Reuters

In de zoektocht naar het sinds 1983 vermiste meisje Emanuela zijn vandaag beenderen gevonden naast de Teutoonse Begraafplaats in Vaticaanstad. Ze werden gevonden in twee knekelhuizen onder de vloer van een gebouw.

Volgens een onderzoeker gaat het om duizenden botten van tientallen volwassenen en kinderen. "Zulke aantallen hadden wij niet verwacht", zei hij tegen persbureau AP.

Vorige week werden na een tip de graven geopend van de Duitse prinses Sophie van Hohenlohe die stierf in 1836 en van prinses Charlotta Frederika van Mecklenburg, die in 1840 overleed. Beide graven bleken tot ieders verrassing leeg te zijn.

Vorige week werden deze graven geopend:

Eeuwenoude graven Vaticaan geopend in zoektocht vermist meisje

Nader onderzoek leidde deze week naar twee knekelhuizen onder de vloer van het Teutoonse College, grenzend aan de begraafplaats waar vorige week werd gezocht. Deze botten zijn vanmiddag geborgen. Nader onderzoek moet uitwijzen van wie ze zijn.

Mogelijk gaat het ook om gebeente van de vermiste prinsessen. Het vermoeden bestaat dat hun resten aan het eind van de 19e eeuw of anders zo'n 60 jaar geleden zijn weggehaald vanwege werkzaamheden op de begraafplaats. Mogelijk zijn ze na afronding van die werkzaamheden nooit meer in de graven teruggelegd.

De ruimte vanmorgen, vlak voordat forenisch deskundigen de vloer openden. Reuters

Emanuela Orlandi verdween in 1983 spoorloos toen ze in Vaticaanstad op weg was naar muziekles. Sindsdien is op verschillende plekken in de stad naar haar gezocht. In 2012 werd bijvoorbeeld het graf van een maffioso geopend, maar er bleek geen verband met de vermissing van het meisje.

De nieuwe zoektocht is op touw gezet nadat de familie van het meisje begin dit jaar een brief kreeg. Daarin staat dat haar lichaam mogelijk verborgen is tussen de doden op de Teutoonse Begraafplaats, op de plek waar een stenen engel naar wijst. Die engel houdt een boek vast met de tekst 'Requiescat in Pace', Latijns voor 'rust in vrede'.

STER reclame