De tijger lag ontspannen op bed EPA

Een gezin uit het Indiase dorpje Harmuti kreeg een onverwachte logé: een Bengaalse tijger had hun bed uitgekozen om een dutje in te doen.

De tijger was waarschijnlijk ontsnapt uit het naburige Kaziranga National Park in de Indiase deelstaat Assam, dat geteisterd wordt door overstromingen vanwege zware moessonregens. Zeker 80 procent van het park staat onder water.

Natuurorganisatie Wildlife Trust wilde de tijger in eerste instantie verdoven maar omdat het dier kalm was en geen gevaar vormde werd besloten om dat niet te doen. Er werd een ontsnappingsroute voor het dier vrijgemaakt en via die route verdween ze uit eigen beweging naar het bos.

Ook veel andere dieren zijn op de vlucht voor het water, zoals zwijnsherten, olifanten en buffels. Er zijn al meer dan honderd karkassen van verdronken dieren gevonden, waaronder die van tien met uitsterven bedreigde neushoorns.

Baby neushoorns

Twee baby-neushoorns konden door parkwachters worden gered van de verdrinkingsdood. Ze waren gescheiden geraakt van hun moeder. De geredde dieren worden in een hoger gelegen deel van het park weer uitgezet.

De hevige moessonregens in Zuid-Azië hebben aan 152 mensen het leven gekost. 50 van hen kwamen om het leven in de noordelijk gelegen staat Assam.

In Assam zijn 4,8 miljoen mensen door de overstromingen getroffen. Hun huizen staan onder water of zijn helemaal weggespoeld. Zo'n 150.000 mensen bivakkeren in door de overheid beschikbaar gestelde opvangkampen.

Elk jaar wordt Zuid-Azië weer geteisterd door overstromingen. Hoe kan dat?

Waarom Zuid-Azië elk jaar overstroomt

STER reclame