Ranomi Kromowidjojo
NOS Sport

WK zwemmen live bij de NOS: wat kunnen we verwachten?

Na een week openwaterzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo is het vanaf zondag de beurt aan de langebaanzwemmers bij de WK in Zuid-Korea. In het zwembad in Gwangju verschijnt een bescheiden Nederlandse ploeg aan de start.

Oud-zwemmer Johan Kenkhuis is tijdens de wereldkampioenschappen analist bij de NOS. Hij beantwoordt alvast een paar belangrijke vragen vooraf.

Wat verwacht jij van de Nederlandse ploeg?

"Mijn verwachtingen zijn redelijk laag. Van onze twee grote sterren, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, mag je altijd wat verwachten. Maar, zij hebben dit seizoen nog geen tijden gezwommen waarmee ze zouden kunnen meedraaien in de mondiale topdrie."

"Dat betekent niet dat ze geen kans maken. Ze hebben enorm veel ervaring met grote toernooien. Van Femke en Ranomi mogen we sowieso een finaleplaats verwachten en hopelijk eindigen ze op het podium."

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo bij de WK kortebaan

"Ook op de 4x100 meter estafette bij de vrouwen zijn er kansen op een medaille. Dat wordt geen goud of zilver, tenzij er iets geks gebeurt, maar de weg naar brons ligt zeker open als alle dames in topvorm zijn."

Gaan we naast Kromowidjojo en Heemskerk nieuwe Nederlandse sterren zien?

"Echte sterren niet, maar ik kijk wel uit naar Kira Toussaint op de rugslag. Met name de 50 meter beheerst ze goed. De afgelopen twee jaar heeft ze een mooie progressie gemaakt, maar er is wel enorm veel concurrentie op de korte nummers."

Kira Toussaint komt op de WK in actie op de 50 en 100 meter rugslag

"Verder zijn er niet veel Nederlandse zwemmers waarvan ik een echte doorbraak verwacht. Maar ik hoop dat ze me kunnen verrassen. Arno Kamminga (schoolslag) brak zo'n twee jaar geleden door op het wereldtoneel, maar daarna werd hij niet echt beter, hij werd zelfs iets langzamer..."

"Hetzelfde geldt voor Nyls Korstanje, een jonge sprinter die naar Amerika is gegaan om nog beter te worden. Hij heeft veel talent, maar hij moet het dit jaar wel laten zien. Ik hoop dat dat soort zwemmers de stap nu gaat maken, maar dat is wel lastig op een WK."

"Het is niet onmogelijk, maar als ik kijk naar de prestaties dit seizoen en naar het moeizame kwalificatieproces voor deze kampioenschappen, dan heb ik mijn twijfels. Dit is een pre-olympisch toernooi. Als je echt iets te bieden hebt, moet je het hier nu laten zien."

Naar welke nummers en zwemmers kijk je het meeste uit?

"Ik kijk heel erg uit naar de 100 meter vrije slag bij de vrouwen. Hopelijk met Heemskerk en Kromowidjojo in de finale. Heemskerk heeft aangekondigd dat ze de 200 meter niet zwemt, dus dit wordt het eerste toernooi dat ze zich volledig focust op de 100 meter. Maar ik verwacht daar vooral een heel mooie race tussen de drie grote kanonnen Sarah Sjöström, Simone Manuel en Cate Campbell."

"Bij de mannen kijk ik erg uit naar Caeleb Dressel, die sinds 2017 op weg is om een echte ster te worden. Hij won toen zeven gouden medailles en heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Het is een enorme stilist, een echt sprintkanon en zijn onderwaterfase is prachtig om te zien. Vorig jaar stagneerde zijn ontwikkeling een beetje, maar ik heb nu het idee dat hij er weer is."

Hoe belangrijk is dit toernooi met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar?

"Het is een heel belangrijke graadmeter voor de Spelen. Hier worden de kaarten voor volgend jaar wel een beetje geschud. Heel veel dingen moeten nu kloppen; je moet weten hoe je fysiek in vorm moet raken, hoe je moet racen op het internationale toneel... En we weten straks ook hoe de concurrentie ervoor staat: gaan er al nieuwe internationale sterren opstaan? Maar het evenement is op zichzelf ook een ongelooflijk belangrijk toernooi, het belangrijkste van het seizoen."

Op de wereldkampioenschappen kunnen zwemmers zich ook al direct plaatsen voor de Spelen door te voldoen aan kwalificatietijden. Op de estafettenummers plaatsen de beste twaalf teams per onderdeel zich ook al voor Tokio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl