Op een van de palen staat de inscriptie 'COH II CR'
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Unieke Romeinse tekst gevonden bij Valkenburg (ZH)

Bij archeologische opgravingen bij het Zuid-Hollandse Valkenburg is een unieke Romeinse inscriptie gevonden. Het gaat om een tekst op een van de palen van een oude Romeinse weg, langs de huidige N206. Volgens de provincie is in Nederland niet eerder zo'n vondst gedaan.

Het gaat om een opschrift op een houten paal van het tweede cohort van de Romeinse burgers. Dat was een eenheid van het Romeinse leger die als aannemer fungeerde en allerlei bouwwerkzaamheden uitvoerde, schrijft Omroep West.

De tekst luidt 'COH II CR', wat de afkorting is van Cohors II Civium Romanorum. Vermoedelijk komt de inscriptie uit het jaar 125 na Christus.

Systematisch gebouwd

Conservator Jasper de Bruin is enthousiast over de vondst. "Tot voor kort was niet bekend of de Romeinse weg door soldaten, burgers, de lokale bevolking of misschien wel slaven werd gebouwd", zegt hij.

"Nu blijkt dat bijna 2000 jaar geleden het tweede cohort van de Romeinse burgers de weg aanlegde bij Valkenburg, die gezien kan worden als voorganger van de huidige RijnlandRoute." Hieruit blijkt volgens De Bruin dat de Romeinse weg heel systematisch is gebouwd.

De opgravingen zijn een onderdeel van het archeologische onderzoek naar de Romeinse Limes, de oude noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze vondst wordt de komende tijd verder onderzocht. Volgend jaar worden de resultaten gepubliceerd.

Advertentie via Ster.nl