Dertiende etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Julian Alaphilippe heeft voor een verrassing gezorgd door de zege te pakken in de tijdrit. De Fransman versloeg vrijdag Geraint Thomas, een van de kanshebbers voor de individuele tijdrit, en zorgde ervoor dat de gele trui steviger om zijn schouders zit.

Alaphilippe was op de honderdste verjaardag van de leiderstrui de snelste in de race tegen de klok in Pau (35.00,24). Thomas, erkend tijdrijder, moest veertien seconden toegeven op de renner van Deceuninck-QuickStep, die zaterdag voor de negende keer het geel mag dragen.

Kruijswijk stijgt

Steven Kruijswijk heeft uitstekende zaken gedaan in het algemeen klassement. De Nederlander van Jumbo-Visma steeg door een goede tijdrit (+45 seconden op Alaphilippe) naar de derde plaats en wipte daarmee over Egan Bernal (Team Ineos) heen.

De Nederlander staat nu 40 tellen voor op Bernal. Kruijswijks achterstand op Alaphilippe bedraagt 2.12 minuten.

De toptien van het algemeen klassement na rit 13 in de Tour de France NOS

Ontsierd door val Van Aert

De tijdrit werd ontsierd door een zware valpartij van de favoriet voor de zege van vandaag: Wout van Aert. De Jumbo-Visma-coureur kwam op 1,1 kilometer van de meet hard ten val nadat hij was blijven hangen in een reclamedoek dat was vastgemaakt aan een dranghek.

Van Aert, die zijn eerste Tour reed en de tiende etappe had gewonnen, werd overgebracht naar het Centre Hospital in Pau en stapt niet meer op de fiets in deze Ronde van Frankrijk.

Van Aert blijft hangen in reclamedoek en komt hard ten val Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 27,2 kilometer lange race tegen de klok door de Zuid-Franse stad voerde de renners over drie klimmetjes: de Cériset, de Côte d'Esquillot en via Gan weer in noordelijke richting terug naar Pau. Het parcours ging constant op en af en in de slotkilometer zat nog een strook met een stijgingspercentage van 17.

De eerste goede tijd werd neergezet door Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep). De Deen was lang de snelste, maar werd van zijn stoel in de zogeheten hotseat, waar de virtuele nummers één van dat moment mogen plaatsnemen, gestoten door De Gendt.

Velen deden een poging om onder de sterke tijd van De Gendt te duiken, maar Richie Porte (+9 seconden), Rigoberto Urán (+0.28 seconden) en Thibaut Pinot (+13 seconden) beten zich stuk op de tijd van de Belg.

Thomas verpulverde de tijd van De Gendt echter wel, maar daarna dook Alaphilippe er verrassend ruim onder.

Uitslag Touretappe 13

STER reclame