De Duitse bondskanselier op haar jaarlijkse zomerpersconferentie AFP

De Duitse bondskanselier Merkel heeft kritiek uitgeoefend op de aanvallen van president Trump op vier Democratische Congresleden die volgens hem beter "terug naar hun eigen land" kunnen gaan. "Ik distantieer me hier beslist van en voel me solidair met de aangevallen vrouwen", zei Merkel op haar traditionele zomerpersconferentie in Berlijn.

De kwestie draait om vier vrouwelijke Amerikaanse politici met een migratie-achtergrond die afgelopen weekend in een serie tweets hard werden aangepakt door Trump. Hij schreef dat ze er goed aan doen om de problemen op te lossen "op de plekken waar ze vandaan komen", in plaats van de Amerikaanse overheid van advies te voorzien.

Deze week deed Trump er nog een schepje bovenop op een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina. Het viertal haat Amerika, zei de president. De bijeenkomst mondde uit in spreekkoren waarbij het publiek "Stuur haar terug" scandeerde over de Somalisch-Amerikaanse Ilhan Omar.

Merkel: 'Ik voel me solidair met de vrouwen die zijn aangevallen'

Merkel, van wie bekend is dat haar relatie met Trump koel is, zei op haar persconferentie dat Trumps opmerkingen sterk in strijd zijn met haar opvattingen over de Verenigde Staten. "De kracht van Amerika is volgens mij juist dat het een land is waar mensen van heel verschillende nationaliteiten hebben bijgedragen aan de kracht van het Amerikaanse volk."

'Onacceptabel'

Het is niet de eerste kritiek door wereldleiders op Trumps aanvallen op de vier gekleurde vrouwen, van wie er drie in de Verenigde Staten zijn geboren. De Britse premier May noemde de opmerkingen eerder deze week al "volstrekt onacceptabel".

'Onacceptabel' was ook de term die de Canadese premier Trudeau en EU-president Tusk gisteravond op een gezamenlijke persconferentie in Montreal in de mond namen. Tusk voegde daaraan toe dat waarden voor hem belangrijker zijn dan handel, "maar misschien ben ik ouderwets".

Trump zelf heeft nog niet gereageerd op de jongste kritiek. Eerdere verwijten dat zijn opmerkingen racistisch zouden zijn, deed hij af als onzin. Van de spreekkoren in North Carolina heeft hij zich gedistantieerd.

STER reclame