NOS Voetbal

De Ligt bij presentatie Juventus: 'Ronaldo gaf niet de doorslag'

De Ligt: 'Verdedigen wordt heel erg gewaardeerd in Italië'

Een beetje beduusd van alles wat hem is overkomen, loopt Matthijs de Ligt door het stadion van zijn nieuwe werkgever Juventus. De pas 19-jarige verdediger draagt de komende jaren het zwart-wit in plaats van het rood-wit. Sinds de deal met Ajax (voor 75 miljoen euro) is beklonken, is er veel afgekomen op De Ligt.

"Het is zo druk dat ik de dagen vergeet. Maar ik moet er rustig onder blijven en gewoon doen wat ik altijd doe", zegt De Ligt na afloop van zijn presentatie. "Je weet dat dit hoort bij zo'n transfer. Het is een grote stap voor mij, de eerste in het buitenland. Maar ik ben vereerd hoe de fans mij hebben verwelkomd. Ik hoop dat ik ze veel terug kan geven."

'Verdedigen wordt hier gewaardeerd'

Ogenschijnlijk kalm ondergaat De Ligt alle plichtplegingen die horen bij een dergelijke grote transfer. Professioneel en rustig staat hij de Italiaanse media te woord. Alle journalisten krijgen netjes antwoord, ook al stellen ze veelal dezelfde vragen.

Ze willen vooral weten waarom De Ligt voor Juventus gekozen heeft. "Italië wordt gekenmerkt door goed verdedigen. Verdedigen wordt hier heel erg gewaardeerd en laat ik nou net verdediger zijn. En daarnaast wilde Juventus me echt graag hebben. Dat maakt me trots. Dat gevoel gaf de doorslag."

'Chiellini en Bonucci kunnen mentoren zijn'

In Turijn hoopt De Ligt veel te kunnen leren van de ervaren rotten Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci. "Zij kunnen mentoren voor me zijn. Vergeleken met hen ben ik nog een beginner. Maar ook van topspelers als Cristiano Ronaldo en Gianluigi Buffon kan ik veel leren. Dat is belangrijk voor me. Ik wil mezelf hier verbeteren, een betere voetballer worden."

De Ligt: 'Ronaldo gaf niet de doorslag'

Vanzelfsprekend kwam ook het onderonsje tussen Matthijs de Ligt en Ronaldo, de sterspeler van Juventus, na afloop van de Nations League-finale aan de orde. Ronaldo vroeg De Ligt begin juni voor het oog van de camera's of hij naar Juventus wilde komen.

De Ligt: "Op dat moment wist ik nog niet naar welke club ik zou gaan. Ik was toen al wel vrij zeker van Juventus en het was natuurlijk een eer dat Cristiano me dat vroeg. Maar dat heeft niet het verschil gemaakt."

De filosofie van Sarri

Bij Juventus krijgt De Ligt dit seizoen te maken met trainer Maurizio Sarri, die overkwam van Chelsea. "Ik heb hem kort gesproken. Hij is een van de redenen dat ik hier naartoe ben gekomen. Ik heb veel goede dingen over zijn filosofie gehoord. Aanvallend voetbal, maar de verdedigingslijn is ook belangrijk."

Trotse De Ligt: 'Juve wilde me écht graag hebben'

Geldwolf?

Al met al is de transfer volgens De Ligt een lang proces geweest. Een proces waarin hij door sommigen als geldwolf werd weggezet, omdat hij de prijs zou opdrijven door lang te wachten met het maken van een keuze. "Mensen die dicht bij me staan weten dat dat helemaal niet het geval is. Maar iedereen mag zijn mening hebben."

"Als een club je koopt voor veel geld, brengt dat druk met zich mee. Als je een goede speler wilt worden, moet je daarmee omgaan. Ik moet het op het veld laten zien. Hard werken, mezelf verbeteren. Ik zal moeten wennen aan het team, het land en de cultuur. Maar ik ben blij om hier te zijn. Het is een grote uitdaging en daar houd ik van."

Volgens Louis van Gaal heeft De Ligt een goede keuze gemaakt. Dat vertelde de oud-trainer van Ajax, FC Barcelona, AZ, Bayern München en het Nederlands elftal donderdagavond in De Avondetappe:

Van Gaal: 'Ik denk dat Matthijs de Ligt gewoon gaat spelen bij Juventus'

Juventus maakte een compilatie van de dag van de presentatie Matthijs de Ligt:

STER reclame