ANP
NOS Sport

Verlost van gips neemt Boekelman de kogel weer ter hand: 'Ik hoop WK te halen'

Het is 29 september 2018 als kogelstootster Melissa Boekelman met vriendinnen op de kampioenschappen van haar club Prins Hendrik voor de lol gaat hoogspringen. Het gaat toch niet meer om de prestatie, denkt ze tijdens het evenement dat het atletiekseizoen afsluit.

Boekelman zet de eerste paar stappen in een poging om over de lat te springen. Bij de aanloop hoort en voelt ze iets knappen. Het is haar achillespees.

"Het klonk als een keiharde zweepslag op mijn kuit", vertelt ze in Langs de Lijn En Omstreken. De mat zou ze niet halen. De pees bleek volledig te zijn afgescheurd.

De 30-jarige atlete kende de afgelopen jaren vaker problemen met de achillespees, een kwetsuur die bovendien in de loop der tijd steeds iets verslechterde. Pogingen om het euvel te verhelpen, bleken tevergeefs. Die bewuste zaterdagmiddag bij haar club ging het echter pas goed mis.

Bijna een jaar lang moest de twintigvoudig Nederlands kampioen kogelstoten (outdoor en indoor) revalideren. Nadat ze was geopereerd, moest haar been elke week opnieuw in het gips worden gezet teneinde de pees steeds iets verder op te rekken. "In een positie zoals ballerina's op hun tenen staan", zegt Boekelman.

De eerste vier weken zat ze noodgedwongen thuis, aangezien ze zich met een tot net onder de knie gegipst been amper kon verplaatsen. "Een glas water halen lukte al niet. Maar ik heb geen moment overwogen om te stoppen met mijn topsportcarrière. De afgelopen twee jaren had ik juist mijn beste jaren gekend en ik wilde zo snel mogelijk weer knallen", aldus Boekelman.

Haar topsportmentaliteit kreeg al snel weer de overhand. "Ik ging snel na de operatie weer oefeningen doen. Zo zat ik op een box de bewegingen van het kogelstoten na te doen. Krachttraining voor mijn bovenlichaam was ook geen probleem."

ANP
Melissa Boekelman tijdens de kwalificatie van het kogelstoten op de WK atletiek in het Olympisch Stadion in Londen

De NK atletiek, die volgende week vrijdag beginnen, vormen Boekelmans eerste grote wedstrijd sinds lange tijd. Hoge verwachtingen heeft ze niet. "Ik mis natuurlijk wedstrijdritme. Ik hoop wel de limiet voor de WK te halen. Dat hoeft volgend weekend nog niet, maar hopelijk wel voor de sluiting van de limietperiode op 6 september."

Met nog enige weken specifieke training denkt Boekelman dat de vereiste afstand, 18 meter precies, haalbaar is. Mocht ze het halen, dan staat zij op 2 oktober in de ring op de WK in Doha. Precies één jaar nadat ze werd geopereerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl