Dennenprocessierupsen in een naaldboom
NOS Nieuws

Gemeenten vrezen dennenprocessierups: terecht of onnodig?

De problemen met de eikenprocessierups zijn inmiddels bekend. Nu wapenen gemeenten zich tegen een nieuwe mogelijke dreiging: dennenprocessierups. Maar volgens deskundigen is dat voorbarig. De rups is beter beheersbaar, en hij ís nog niet in Nederland aangekomen. Bovendien vraagt de bestrijding van andere invasieve diersoorten om meer prioriteit.

Al enige tijd waarschuwen deskundigen voor de dennenprocessierups, die is gesignaleerd van Zuid-Europa tot in de Ardennen. Het zal niet lang meer duren, hoogstens een paar jaar, voordat deze rups in Nederland voorkomt, zegt bioloog Arnold van Vliet in Quest.

De dennenprocessierups heeft veel meer brandharen dan de eikenprocessierups en kan dus nog meer overlast als jeuk en bultjes geven. Hij doet zich tegoed aan dennenbomen en heeft altijd voedsel voorhanden, omdat dennen altijd groen blijven. "Op dennen kun je niet spuiten. Die nemen geen bestrijdingsmiddelen op", weet eikenprocessierups-expert Jules Sondeijker. "Dat maakt het lastiger ze te bestrijden."

Ecologisch beleid

Gemeenten zien de bui al hangen. In Enkhuizen diende PvdA-raadslid Arshak Mazloumian vorige week een motie in om naast de eikenprocessierups, ook de dennenprocessierups te bestrijden. "We moeten niet reactief handelen zoals in het verleden, dus pas als de uitbraak er is. We kunnen nu al concrete preventie acties ondernemen, zoals het vergroten van de biodiversiteit waardoor meer insecten en vogels worden aangetrokken die die rupsen opeten."

Ook de gemeente Amersfoort zet in op ecologische bestrijding, vertelt woordvoerder Leonie Scholten: "Beide soorten rups hebben dezelfde natuurlijke vijanden. Daarom moeten we vooral inzetten op meer balans in de natuur, dus meer insecten en bloemen, waardoor er vogels worden aangetrokken. Als je die strijd voortzet, heeft dat op termijn ook een positief effect op de aanpak van de dennenprocessierups."

Ook bijvoorbeeld de Brabantse gemeente Heeze-Leende meldt de ontwikkelingen op de voet te volgen. En in Stichtse Vecht en Nunspeet staat preventie ook op de agenda.

De dennenprocessierups heeft veel meer brandharen dan de eikenprocessierups

Voorbereidingen worden er dus flink getroffen, maar waarvoor eigenlijk? Experts verwachten niet dat er grote problemen ontstaan als de dennenprocessierups naar Nederland komt. Sondeijker werkt als bestrijdingscoördinator in Limburg. "Deze beestjes zitten op plekken waar ze minder overlast geven. Dennen staan vaak niet in stedelijk gebied, maar in de bossen. Ook blijven deze beestjes meestal bovenin de bomen, omdat ze daar altijd voedsel hebben. Overlast zal dus echt op beperkte plekken zijn."

Geen prioriteit

Voorzorgsmaatregelen tegen de dennenprocessierups verdienen op dit moment geen prioriteit, vindt ook het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. "Nu heeft de eikenprocessierups alle aandacht nodig. Bovendien zijn er diersoorten die een urgentere aanpak verdienen, zoals muggensoorten en het mediterraan draaigatje", aldus directeur Bastiaan Meerburg.

Een val voor processierupsen in Frankrijk

Meerburg begrijpt dat gemeenten extreme situaties zoals met de eikenprocessierups willen voorkomen. "Natuurlijk is het goed dat gemeenten zich voorbereiden door zich in te lezen op de leefwijze en de ecologie van de dennenprocessierups. Maar laat het daar voor nu bij", adviseert hij. "De risico's moeten wel in perspectief worden gezien. Zorg dat er goede monitoring is, dan kun je gelijk actie ondernemen."

Volgens Sondeijker is de kans dat de dennenprocessierups op heel korte termijn Nederland binnendringt ook klein. Hij houdt nauw contact met Belgische instanties en samen monitoren ze al jaren nauwlettend waar de rups zit. Nu zitten ze nog aan de zuidkant van de Ardennen, maar hij denkt dat de rups op den duur zeker naar Nederland komt. "En dan moeten we beheren, niet bestrijden. Maar zo ver zijn we echt nog niet, dat is nu nog niet aan de orde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl