Reuters
NOS Nieuws

Aanslag op populaire animatiestudio choqueert Japan

Tientallen doden bij een aangestoken brand in Kioto vanochtend. Japanners worden niet vaak met een aanslag met zo veel slachtoffers geconfronteerd. Die komt dan ook hard binnen in het land, zegt correspondent Kjeld Duits. "Het viel me op dat een omroepster op de televisie in het zwart gekleed was toen zij verslag deed over deze brand vanavond. De studio is enorm geliefd, dus het nieuws van vandaag komt als een zware schok."

Op sociale media wordt veel gereageerd op het nieuws over de dodelijke brand bij Kyoto Animation. "Ik ben diep bedroefd dat de mensen die de films hebben gemaakt die mij zo geroerd hebben nu zo lijden", schrijft iemand. Inmiddels is door fans een crowdfundingactie gestart om de studio erbovenop te helpen.

Duits vertelt dat sommige mensen meteen honderden kilometers naar het uitgebrande pand reisden om daar te bidden en bloemen te leggen.

Reuters
Bloemen bij de plek van de brand

De aanslagpleger, die gewond is en snel werd opgepakt, kwam uit de plaats Saitama, een stad dicht bij Tokio. "Hij heeft een flinke reis gemaakt, want de twee steden liggen zo'n 500 kilometer van elkaar verwijderd", zegt Duits.

Een vrouw die in het huis woont waarbij de dader uiteindelijk werd opgepakt, zegt dat ze hem een keer tegen de politie had horen zeggen dat hij bestolen was of bedrogen.

Wrok

Ze zei ook dat ze de indruk kreeg dat de dader een bepaalde wrok koesterde. Eerder meldde de directeur van de Kyoto Animation Company aan Japanse media dat het bedrijf dreigmails had ontvangen.

Het onderzoek van de autoriteiten gaat ondertussen de hele nacht door. De dader is nog niet verhoord, vermoedelijk gebeurt dat morgen en komt er dan meer naar buiten over zijn achtergrond.

Bekijk hier beelden van de dodelijke brand:

Grote brand in Japanse tekenfilmstudio

De aanslag in Kioto is het dodelijkste incident in Japan sinds 2001, toen 44 mensen omkwamen bij een aangestoken brand in een uitgaanswijk in Tokio. De dader is nooit gepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl