Portretjes van de vrouwen bij een herdenking in Kopenhagen in 2018
NOS Nieuws

Doodstraf voor moordenaars van Scandinavische toeristen in Marokko

De drie mannen die twee Scandinavische toeristen hebben vermoord in Marokko, zijn veroordeeld tot de doodstraf. De nabestaanden van de Noorse vrouw hebben een schadevergoeding gekregen, die van de Deense vrouw niet.

De drie Marokkanen hebben bekend dat ze in de nacht van 16 op 17 december de vrouwen uit Denemarken en Noorwegen hebben vermoord in het toeristische bergplaatsje Imlil, 90 kilometer onder Marrakech.

De vrouwen van in de 20 wilden de berg de Toubkal beklimmen. Ze overnachtten niet in het pension halverwege de berg dat daarvoor bedoeld is, maar zetten net daarvoor een tent op.

Drie Marokkanen die net hun loyaliteit hadden uitgesproken aan Islamitische Staat, drongen de tent binnen en sneden hun keel door. Alles werd gefilmd en de video werd online gezet. Een vierde persoon verliet de groep voordat de anderen overgingen tot hun daad.

De vier mannen werden vier dagen later opgepakt door de Marokkaanse politie in Marrakech. In totaal werden 24 personen gearresteerd die allemaal deel zouden uitmaken van een terroristische cel. Alle leden zijn Marokkaans, behalve een man met de Spaanse en Zwitserse nationaliteit.

Een van de verdachten bij aankomst bij de rechtbank eerder dit jaar

Het is nog maar de vraag of de veroordeelde mannen ook daadwerkelijk geëxecuteerd worden. De doodstraf wordt al meer dan 25 jaar niet voltrokken in Marokko. De vierde verdachte moet levenslang de gevangenis in en de andere verdachten vijf tot dertig jaar.

Met deze zware straffen wil de Marokkaanse staat waarschijnlijk zijn reputatie als beste jongetje van de klas in terrorismebestrijding hooghouden, zegt correspondent Willemijn de Koning. Ook wil Marokko toeristen, waarvan een groot deel van de bevolking afhankelijk is, laten zien dat de staat terrorisme afkeurt.

Schadevergoeding

De families van de slachtoffers hebben een schadevergoeding gevraagd. De rechtbank kent deze alleen toe aan de Noorse familie. De nabestaanden krijgen bijna 200.000 euro. Volgens de advocaat van de Deense familie is dit omdat de Noren een vergoeding van de daders hebben gevraagd en niet van de staat, zoals de Deense nabestaanden.

De advocaat acht de staat moreel verantwoordelijk omdat er in het het toeristische gebied geen veiligheidsmaatregelen waren. Zo had de staat volgens hem te weinig gedaan om radicalisering tegen te gaan. De Marokkaanse staat erkent die verantwoordelijkheid niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl