Twaalfde etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wielrenner Simon Yates heeft de eerste Pyreneeënetappe van deze Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Brit heeft nu naast overwinningen in de Giro d'Italia (drie) en Vuelta à España (twee) nu ook een ritzege in de Tour de France binnen.

De coureur van Mitchelton-Scott was Pello Bilbao (Astana) en Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) na een dertig kilometer lange afdaling richting de finish en een pokerspel in de slotkilometer de baas.

Kruijswijk nog altijd vierde

Julian Alaphilippe begint vrijdag, wanneer de individuele tijdrit op het programma staat, aan zijn achtste dag in de gele trui. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) bezet nog altijd de vierde plaats in het algemeen klassement op 1.27 van de Franse leider.

Hoewel het de eerste Pyreneeënrit van deze Tour was, werd er geen vuurwerk van de klassementsmannen verwacht en was het met name een etappe voor ontsnappers. Na een hoop pogingen van diverse renners vormde zich een kopgroep van maar liefst veertig man, met onder anderen Dylan Groenewegen en Mike Teunissen.

Het algemeen klassement na etappe 12 NOS

In het peloton controleerde Team Ineos, een van de weinige ploegen die geen renner mee naar voren stuurde, het tempo. De best geklasseerde die zich in de kopgroep bevond, Greg Van Avermaet, stond immers op meer dan veertien minuten.

Drie overlevers

Nadat de grote kopgroep op de flanken van de Peyresourde (eerste categorie, 13,2 km à 7%) uiteen was gevallen, kwamen na bergkoning Tim Wellens ook Simon Clarke en Lilian Calmejane boven op de berg die al zeventig keer zijn opwachting maakte in de Ronde van Frankrijk.

De Australiër Clarke besloot er op zijn 33ste verjaardag in de afdaling van de Peyresourde alleen vandoor te gaan en nam onderweg naar de slotklim een voorsprong van veertig seconden. Bij het beklimmen van de Hourquette d'Ancizan (9,9 km à 7,5%) werd hij echter gegrepen.

Twee man spurtten vervolgens weg: Yates en Mühlberger. Vlak na de top kregen zij gezelschap van Bilbao en met z'n drieën begonnen zij - met een voorsprong van een minuut op de achtervolgers en acht minuten op het peloton - aan de dertig kilometer lange afdaling richting de meet in Bagnères-de-Bigorre.

De voorsprong van de drie aanvallers kwam niet meer in gevaar, waarna Yates de ritwinst naar zich toetrok. Zodoende zijn er deze Tour twaalf verschillende ritwinnaars. De laatste keer dat de eerste twaalf etappes door verschillende renners werd gewonnen, was in 1994.

'Eerste kans met beide handen aangegrepen'

Yates had zich gespaard voor de etappe van vandaag, gaf hij na afloop toe. "Vandaag was mijn eerste kans op een etappe-overwinning in de Tour en die heb ik met beide handen aangegrepen. De ploegleiding in de auto zei dat ik als eerste door de laatste bocht moest en dat heb ik gedaan."

Yates na ritzege: 'De ploegleiding zei dat ik als eerste door de laatste bocht moest' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Brit is trots dat hij nu in elke grote ronde een etappe gewonnen heeft. "Misschien heb ik nog meer kansen deze Tour, maar ik moet ook Adam (zijn broertje en teamgenoot, red.) helpen."

De overwinning van Yates is de tweede ritzege voor Mitchelton-Scott deze Tour. Eerder won Daryl Impey de negende etappe.

Bekijk in de carrousel ook de reacties van Steven Kruijswijk, Wout van Aert, Dylan Groenewegen en Mike Teunissen:

Uitslag Touretappe 12

STER reclame