Martin van Geel en Jan de Jong Pro Shots

Jan de Jong is na ruim anderhalf jaar alweer vertrokken bij Feyenoord. De algemeen directeur zit, als het gaat over het te voeren beleid, niet op dezelfde lijn als de Raad van Commissarissen.

Bij zijn aanstelling zei De Jong dat hij met Feyenoord weer structureel in de top van het voetbal wilde komen, met zo veel mogelijk spelers uit de eigen jeugdopleiding. Over de te volgen route verschillen de inzichten, blijkt nu. "Feyenoord staat voor een aantal belangrijke beslissingen aangaande de toekomst van de club", laat De Jong weten. "In een aantal van die te nemen beslissingen kan ik mij niet vinden."

De Jong is al de vijfde beleidsbepaler in korte tijd die zijn biezen pakt - of moet pakken - bij Feyenoord. Als de competitie in het eerste weekend van augustus van start gaat, ontbreken de bekende gezichten op het terras in De Kuip en zit er een nieuwe hoofdtrainer in de dug-out.

Mei 2018: Gerard Hoetmer vertrekt

Gerard Hoetmer was sinds 2014 voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Feyenoord. Hij zou vaak aanvaringen hebben gehad met de invloedrijke Vrienden van Feyenoord.

Martin van Geel en zijn vrouw op het terras in De Kuip Pro Shots

Bij zijn afscheid werd daar echter niet over gesproken. "De grootste uitdaging is nu het nieuwe stadion. Dit project gaat echter langer duren dan een eventuele tweede termijn van mij en ik denk dat het cruciaal is om een team te hebben dat het project gaat leiden tot na het gereedkomen", zei Hoetmer hij bij zijn vertrek. Toon van Bodegom werd zijn opvolger.

November 2018: Richard Grootscholten stopt

Richard Grootscholten begon in april 2016 bij de jeugdopleiding van Feyenoord. Het lukte hem niet nieuwe methoden in te voeren op jeugdcentrum Varkenoord. Volgens Feyenoord was het vertrek van Grootscholten een gevolg van een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

Eind december haalde Feyenoord Stanley Brard terug als vervanger van Grootscholten.

Maart 2019: Martin van Geel kondigt vertrekt aan

Hij lag al langer onder vuur, maar eind maart liet Martin van Geel weten het na het lopende seizoen voor gezien te houden als technisch directeur in De Kuip. Hij had grote successen met de club gevierd, met de landstitel als onbetwist hoogtepunt, maar de laatste maanden hadden de supporters het op Van Geel voorzien. Na acht jaar gooide hij de handdoek in de ring.

Martin van Geel Pro Shots

"Het lot van een technisch directeur is dat successen uit het verleden en waar je als club vandaan komt door een deel van de buitenwacht snel zijn vergeten als het een periode minder draait", constateerde Van Geel bij zijn vertrek. "Dat is jammer, maar zo werkt het nu eenmaal."

Feyenoord slaagde er lange tijd niet in om een opvolger voor Van Geel te vinden. Uiteindelijk werd besloten om Sjaak Troost, die al zitting had in de RvC, de taken van Van Geel te laten overnemen. Hij werd op interim-basis aangesteld, tot 1 februari 2020.

Mei 2019: Giovanni van Bronckhorst neemt afscheid

Giovanni van Bronckhorst was net als Van Geel lange tijd succesvol in De Kuip. Maar afgelopen seizoen vielen de prestaties tegen. Geen Europees voetbal, geen landstitel, geen beker. Voor Van Bronckhorst een mooi moment om zijn afscheid aan te kondigen.

Giovanni van Bronckhorst ANP

"Ik heb er veel over nagedacht of ik na dit seizoen nog hoofdtrainer van Feyenoord wil blijven", vertelde hij al in januari van dit jaar. "Het was een hele moeilijke beslissing, want Feyenoord zit in mijn hart. Echter, in mijn carrière heb ik altijd mijn gevoel gevolgd en mijn gevoel zegt nu dat ik dat niet moet doen. Het is goed zo."

De zoektocht naar een opvolger duurde even, maar uiteindelijk kwam Feyenoord uit bij Jaap Stam, die een half jaar eerder als redder in nood bij PEC Zwolle zijn eredivisiedebuut als hoofdtrainer had gemaakt.

Juli 2019: ook Jan de Jong trekt de deur achter zich dicht

Na de technisch directeur is nu ook de algemeen directeur weg. Net als Van Geel moest De Jong vechten tegen de publieke opinie. Heel geliefd was hij niet in Rotterdam-Zuid. Zeker in de discussies rond het het nieuwe stadion kon hij op weinig bijval rekenen.

Jan de Jong op de nieuwjaarsreceptie ANP

De opvolger van De Jong? "We verwachten deze op redelijke termijn te kunnen vinden, maar daarover valt nu uiteraard nog niks te zeggen", aldus RvC-voorzitter Van Bodegom.

Het is algemeen bekend dat de huidige leiding van Feyenoord graag Robert Eenhoorn ziet komen. Maar de directeur van AZ heeft het naar zijn zin in Alkmaar. Bovendien verkondigden Eenhoorn en Max Huiberts, technisch directeur in Alkmaar, onlangs nog dat ze de strijd met Feyenoord wilden aangaan. Een overgang van Eenhoorn zou daarom bijzonder saillant zijn.

Voormalig Feyenoord-directeur Eric Gudde benaderde Eenhoorn ook al enkele keren, maar de directeur van AZ zwichtte niet. Grote vraag is: gaat hij nu wel overstag voor de lokroep uit Rotterdam-Zuid?

STER reclame