Zorgen voor de hoofdtrainer van Heerenveen Johnny Jansen, links assistent Jeffrey Talan Pro Shots

Er zit weer muziek in sc Heerenveen. Zegt Foppe de Haan. En als Foppe dat zegt, dan is het zo. Ook al lijken het zware tijden voor de club: de Friezen verloren vijf dragende krachten en moeten het doen met een onbekende en onervaren trainer aan het roer.

Heerenveen is niet meer het Heerenveen van rond de eeuwwisseling. Toen speelde de club zelfs nog Champions League. De verwachtingen blijven echter hoog. Te hoog, volgens De Haan. "Plek acht tot twaalf, dáár moeten we ons nu op richten. Als we dat halen, hebben we het goed gedaan."

De Haan is inmiddels 76 jaar. Nog steeds probeert hij elke wedstrijd van Heerenveen te bezoeken. Thuis of uit, het maakt hem niet uit. En op zaterdag bekijkt hij de jeugd. "Het is niet zo dat ik niet eet, als de club verloren heeft. Dat heeft nooit in me gezeten."

Maar de club lag hem altijd nauw aan het hart. Wie herinnert zich niet het moment dat De Haan in tranen uitbarstte na een overwinning op Roda JC? Hij zat destijds als interim-coach in de dug-out, nadat hij zich in december 2015 beschikbaar had gesteld om Heerenveen uit de brand te helpen.

2015: De Haan houdt het niet droog na zege Heerenveen op Roda JC

'Technisch goed, fysiek kwam hij tekort'

Door zijn onafgebroken dienstverband van 1992 tot 2004 was De Haan de langstzittende oefenmeester in het betaald voetbal. In die periode had hij ook huidig hoofdtrainer Johnny Jansen onder zijn hoede. "Een rechtermiddenvelder. Technisch goed, maar fysiek kwam hij tekort."

Jansen is voor de buitenwereld een grote onbekende, eigenlijk net als De Haan toen hij zijn trainerscarrière begon. "Maar toen was de club lang zo groot niet."

De Haan kent Jansen niet alleen als voetballer, hij zag hem bij de jeugd van Heerenveen ook zijn eerste stappen zetten in het trainersvak. "Wat mij betreft een goede zaak dat hij nu het vertrouwen krijgt. En een Fries als trainer geeft ook weer wat identiteit aan de club."

Het moet beter. Allereerst door flink wat meer thuiswedstrijden te winnen komend seizoen.

Foppe de Haan

Daar noem je wat, de uitstraling. "Aan het eind van vorig seizoen was het waardeloos, ook op de tribune leefde het niet. Het moet beter. Allereerst door flink wat meer thuiswedstrijden te winnen komend seizoen."

Dat moet Heerenveen doen zonder Sam Lammers, Michel Vlap, Kik Pierie, Stijn Schaars en Morten Thorsby. "Schaars was lang geblesseerd, Thorsby leefde in onmin met de club", zwakt De Haan de leegloop meteen af. "Die anderen zijn jammer. Die centen van Vlap had de club ook echt nodig."

"En er komt nog wat bij, hè. Een verdediger en een middenvelder. We hebben al een nieuwe linksbuiten gekocht (Chidera Ejuke, red.) en ik heb die spits (Jens Odgaard, red.) al wat aardige dingen zien doen."

Belangrijkste transfers sc Heerenveen - 2019

Nieuw Vertrokken
Chidera Ejuke (Vålerenga, Noo) Michel Vlap (Anderlecht, Bel)
Jens Odgaard (Sassuolo, Ita) Kik Pierie (Ajax)
Hicham Faik (Zulte Waregem, Bel) Sam Lammers (PSV)
Morten Thorsby (Sampdoria, Ita)
Stijn Schaars (gestopt)
Yuki Kobayashi (nog geen nieuwe club)

Rust en stabiliteit zijn de kernwoorden voor De Haan. "In mijn tijd was het altijd rustig."

Tijden veranderen, maar Heerenveen maakte het de laatste jaren desondanks wel erg bont. Jansen is al trainer nummer tien sinds het afscheid van De Haan, om maar te zwijgen van de bestuursperikelen na het afzwaaien van Riemer van der Velde in 2006. "En de scouting is uitgemergeld."

De Haan denkt dat de ergste storm voorbij is. "De technische staf is prima nu. De jongens kennen elkaar van haver tot gort. Wat overigens ook een gevaar kan zijn. Zelf had ik er altijd graag een vreemde eend tussen. Ik kan niet zeggen of ze het goed gaan doen, maar ik hoop het echt."

De spelers van Heerenveen op de training Pro Shots

Alles valt of staat volgens De Haan met de competitiestart. Zeker tegen Heracles, Emmen, Twente en Fortuna moeten punten worden verzameld. "Ze zullen snel het vertrouwen moeten winnen. Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat je de tijd krijgt."

En ook een nieuwe Friese held is in aantocht. "Ik heb een paar aardige voetballers in de jeugd zien rondlopen. Maar het grootste talent is Arjen van der Heide, een linksbuiten."

De Haan gaat er dit seizoen weer goed voor zitten. Hij hoopt op daadkracht, op het veld maar zeker ook vanuit het bestuur. "Er is nogal wat weg, maar we kunnen met twee aankopen best wel weer een aardig ploegje neerzetten."

En die komen eraan. De Haan zegt het.

Foppe de Haan op de bank bij Heerenveen, met naast hem Tieme Klompe en huidig trainer Johnny Jansen ProShots

STER reclame