NOS NieuwsAangepast

Broer zelfmoordterrorist Manchester uitgeleverd aan Groot-Brittannië

De broer van de terrorist die bij een zelfmoordaanslag in 2017 in Manchester 22 mensen doodde, is vanmiddag door Libië aan Groot-Brittannië uitgeleverd. Bij aankomst is Londen werd hij gearresteerd en naar een politiebureau overgebracht. Hij wordt verdacht van moord, poging tot moord en het veroorzaken van een explosie.

De aangehouden man is de jongere broer van de Libische zelfmoordterrorist die zich in 2017 opblies bij een concert van popster Ariana Grande. "Dit is duidelijk een belangrijk moment in het onderzoek", zei premier May. "Ik hoop dat het een welkome stap is voor de geliefden van de slachtoffers." Bij de aanslag, op 22 mei 2017 raakten ook nog eens honderden bezoekers gewond.

De toen 18 jaar oude broer van zelfmoordterrorist Salman Abedi werd kort na de aanslag in Libië aangehouden. Hij vertelde de autoriteiten dat hij en zijn broer lid waren van Islamitische Staat en zei dat hij op de hoogte was geweest van de plannen van zijn broer. Ook hun vader werd opgepakt, maar kwam al snel weer vrij.

Uitlevering uitgesteld

Groot-Brittannië vroeg een paar maanden na de aanslag al om uitlevering van de broer, maar Libië stelde zijn uitlevering de afgelopen jaren meerdere keren uit. Volgens Libië gebeurde dat vanwege de aanhoudende gevechten in en rond Tripoli.

In het land woedt een burgeroorlog tussen troepen van de internationaal erkende regering van Libië en het leger van generaal Haftar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl