Reuters

Het High Tech Crime Team van de politie heeft een 20-jarige man uit Utrecht aangehouden die wordt verdacht van het op grote schaal maken en verkopen van foute software, ook malware genoemd.

De Utrechter opereerde onder verschillende namen op hackersfora. Daar verkocht hij programma's met namen als Rubella, Cetan of Dryad, die hij verkocht voor enkele honderden tot duizenden euro's.

Met een programma als Rubella kan aan Office-documenten zoals Excelsheets een verborgen code worden toegevoegd. Als de gebruiker het document opent, wordt de code uitgevoerd waarmee bijvoorbeeld malware wordt gedownload of een programma wordt gestart. De programma's van de Utrechter waren zo ontworpen dat ze niet door een virusscanner konden worden gedetecteerd.

Wat is malware?

Het Openbaar Ministerie kwam de man op het spoor met hulp van twee bedrijven, waaronder McAfee. Hij werd aangehouden terwijl hij achter zijn computer zat.

Bij de verdachte werden gegevens gevonden van tientallen creditcards en de toegangsgegevens van duizenden websites. Ook werden handleidingen over 'carding' gevonden, wat een vorm van creditcardfraude is. Daarnaast is een bedrag van 20.000 euro aan cryptomunten zoals bitcoins in beslag genomen.

STER reclame