Julian Alaphilippe en Geraint Thomas
NOS Wielrennen

Ineos houdt Kruijswijk goed in de gaten: 'Vanaf het begin al'

De Nederlandse wielerfans kijken tevreden naar de vierde plaats van Steven Kruijswijk in het algemeen klassement. Na tien dagen van de Tour staan er slechts drie renners beter voor: geletruidrager Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) en het Ineos-duo Geraint Thomas en Egan Bernal.

"Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn", zegt Ineos-ploegleider Servais Knaven. "Een tweede en derde plaats in het klassement, daar hadden we van tevoren zeker voor getekend."

De formatie van Knaven houdt Kruijswijk goed in de gaten. "Dat doen we al vanaf het begin. Hij was goed in de Dauphiné en vorig jaar werd hij vijfde. Hij is iemand die we zeker in het oog houden."

Ineos-ploegleider Knaven: ''G' is er klaar voor'

Van de twee kopmannen bij Ineos maakte Thomas, tot verrassing van velen, vooralsnog de beste indruk. Thomas vierde zijn Tourzege van vorig jaar uitgebreid, de vraag was hoe fris hij aan de start zou staan.

Toch was de Welshman van alle klassementsmannen het sterkste tijdens de eerste aankomst bergop, op La Planche des Belles Filles.

Knaven: "Hij is heel goed. Voor ons was het ook mooi om te zien, want je weet niet precies waar je staat ten opzichte van de rest. Maar als je dit ziet weet je: 'G' is er klaar voor."

Klopt Kruijswijks theorie?

Kruijswijk zag dat Bernal afgelopen maandag, tijdens de waaieretappe, op kop reed voor Thomas en concludeerde daaruit dat laatstgenoemde de kopman is. Knaven gaat niet mee in die theorie.

"We hebben twee mannen, ze staan tweede en derde, er staan vier seconden tussen. We hebben nog steeds twee kaarten. Er kan nog van alles gebeuren, maar tactisch is dit goed. Uiteindelijk zal de sterkste het hoogst komen te staan en zal de ander voor hem rijden."

De verschillen tussen de favorieten

De leider in de Ronde van Frankrijk is Julian Alaphilippe. Vorig jaar winnaar van twee etappes en de bolletjestrui, maar het geel om de schouders hebben, is andere koek, weet hij.

"Als je in Frankrijk het geel draagt, begint het in het hele land te leven en begint het hele land te dromen", zegt Alaphilippe.

Door sommigen wordt de beste renner van het wielervoorjaar al gezien als een kanshebber op de eindzege. Ploegleider Tom Steels: "Ik denk niet we euforisch moeten worden en wilde gedachten moeten krijgen dat hij het geel kan houden tot in Parijs."

De vraag is hoe lang Alaphilippe de renners die op voorhand werden genoemd voor het podium, kan volgen. De Fransman heeft veel energie verspeeld, maar gaat zijn trui sowieso verdedigen, zegt Steels.

"Uiteindelijk is het heel eenvoudig, we moeten Ineos volgen en kijken hoe lang dat lukt. Dat is het enige wat je kan doen. Dat is tactisch niet moeilijk, alleen fysiek erg zwaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl