President Trump en Peter Thiel op een technologie-top in 2016
NOS Nieuws

Trump wil onderzoek naar banden tussen Google en China

De Amerikaanse regering gaat mogelijke banden tussen de Chinese overheid en Google onderzoeken. Dat zegt president Trump in reactie op een toespraak van de Amerikaanse miljardair Peter Thiel, tevens medeoprichter van Paypal. Die suggereerde dat het Amerikaanse bedrijf Google is geïnfiltreerd door Chinese spionnen en wil dat de FBI en CIA daar onderzoek naar doen.

Durfkapitalist Thiel, die in het bestuur zit van Facebook en bekendstaat als aanhanger van Trump, zei verder dat Google samenwerkt met het Chinese leger, maar niet met dat van Amerika. Hij sprak van "ogenschijnlijk landverraad" door de Amerikaanse techgigant.

Google wijst de beschuldigingen van de hand: "Zoals we al eerder hebben gezegd, werken we niet samen met het Chinese leger."

"Miljardair Peter Thiel gelooft dat Google moet worden onderzocht vanwege landverraad. Hij beschuldigt Google ervan met de Chinese overheid samen te werken. Hij is een briljante kerel die dit onderwerp beter kent dan wie dan ook", schrijft Trump op Twitter. "De regering-Trump gaat hiernaar kijken!"

Thiel zei ook dat de technologie voor kunstmatige intelligentie waaraan Google werkt potentieel een "militair wapen" is. Thiel was overigens zelf een van de eerste investeerders in die technologie, nog voordat moederbedrijf Alphabet van Google de technologie overnam.

De toespraak van Thiel was op de Nationale Conservatieve Conferentie in Washington D.C., een bijeenkomst waar veel aanhangers van Trump zijn.

Dat Thiel kritiek heeft op mogelijke banden van Google met China is opvallend. Vorig jaar meldde Bloomberg dat de miljardair zelf plannen maakte om te investeren in de groeiende Chinese start-up-markt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl