Mark van Bommel ANP
NOS Voetbal

'Van Bommel levert goed werk, maar moet ook vaker in de spiegel kijken'

PSV speelt over een week al de wedstrijd van de waarheid in de tweede voorronde van de Champions League. De confrontatie met FC Basel gaat het tweede seizoen van Mark van Bommel in Eindhoven deels vormgeven. Gaat hij bij PSV andermaal zijn stempel drukken?

De 42-jarige trainer draaide afgelopen seizoen in de eredivisie cijfermatig een goed jaar met PSV, maar aan het einde van de rit stond de club met lege handen.

Toch verwacht voormalig PSV'er en voetbalanalyticus Ronald Waterreus dat Van Bommel, ondanks de gemiste landstitel, dit seizoen op dezelfde voet verder zal gaan.

'Ben benieuwd of Van Bommel dit seizoen wat aan zijn PR-beleid doet'

"Met dat puntenaantal (83, red.) word je in principe elk jaar kampioen in de eredivisie, maar Ajax deed het gewoon uitzonderlijk goed. Dus wat betreft de werkwijze van Van Bommel verwacht ik weinig verandering", zegt de oud-keeper.

Norse en geïrriteerde houding

Waterreus heeft wel kritiek op de norse en geïrriteerde houding die Van Bommel soms in de tweede seizoenshelft liet zien tijdens een persconferentie of interviews. De trainer ging soms tot in detail in discussie met journalisten over diens opinie.

"Van Bommel zou eens wat vaker in de spiegel moeten kijken", zegt Waterreus over zijn oud-ploeggenoot. "Hij reageert niet altijd even volwassen als trainer, zeker in periodes wanneer het minder goed gaat. Daar had ik meer groei in willen zien."

Mark van Bommel in discussie met de vierde official tijdens PSV-Internazionale in oktober 2018 ANP

"Je zag vorig jaar een groot verschil tussen de Van Bommel aan het begin van het seizoen en de Van Bommel aan het einde van het seizoen."

"Zolang er gewonnen werd, had Van Bommel voor iedereen tijd en maakte hij grapjes", aldus Waterreus. "De vierde official was elke wedstrijd z'n beste vriend. Toen het vervolgens even wat minder ging, sloeg het bij Bommeltje wel snel om."

Met de vuist op tafel slaan

Algemeen directeur Toon Gebrands is volgens Waterreus de aanwezen man die Van Bommel hierop zou moeten wijzen (of corrigeren).

"Toon is een bekwame man en heeft bij AZ ook met Louis van Gaal gewerkt en die lijkt me toch nog iets lastiger dan Van Bommel. Ik ben benieuwd of Gerbrands ook met de vuist op tafel durft te slaan."

Waterreus wijst er wel op dat er geen negatieve sfeer rond de trainer van PSV moet ontstaan. "Ik vind niet dat we zijn prestaties ondergeschikt moeten maken. Afgelopen seizoen kwam er bij PSV een heel nieuwe technische staf en werd de club bijna kampioen, dat had ook niemand verwacht."

"PSV won vorig seizoen veel duels in de laatste minuten, wat aangaf dat de spelers fit waren. Er is dus veel veranderd en dus ook veel goed werk geleverd."

STER reclame