ANP

Wekdienst 16/7: Spannende dag in Brussel en Nijmeegse Vierdaagse van start

tijd van publicatie

Goedemorgen! Vandaag bepaalt het Europees Parlement of Ursula von der Leyen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. En het Amsterdamse hof doet uitspraak in een zaak over goudschatten uit de Krim.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Wekdienst van dinsdag 16 juli

Bewolking overheerst vandaag, lokaal valt er mogelijk wat lichte regen. Vanmiddag breekt vanuit het westen de zon door. Bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind wordt het 19 tot 23 graden. Vanaf morgen geleidelijk warmer en is er vaker zon.

weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het wordt spannend in het Europees Parlement. Er wordt gestemd over de kandidatuur van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie.
  • Er komt een uitspraak in het hoger beroep over goudschatten uit de Krim. Het goud werd in 2014 voor een tentoonstelling naar het Amsterdamse Allard Piersonmuseum gehaald, maar tijdens die expositie annexeerde Rusland de Krim. Centrale vraag is nu: moeten de schatten terug naar de inmiddels Russische musea of naar Oekraïne? Beluister ook onze podcast hierover.
  • De 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is begonnen. Meer dan 45.000 deelnemers uit 77 verschillende landen lopen de komende dagen mee.

De eerste lopers vertrokken om 04.00 uur richting Arnhem:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nijmeegse Vierdaagse van start: 'Eindelijk de eerste metertjes'

Wat heb je gemist?

De Iraanse schending van het atoomakkoord uit 2015 is "niet aanzienlijk" en omkeerbaar. Dat zegt EU-buitenlandchef Mogherini. Wat de Europese Unie betreft is de overtreding geen reden om het atoomakkoord op te zeggen en sancties in te stellen tegen het land.

Gisteravond kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar met als doel de spanningen rondom Iran te verminderen. Die namen de afgelopen tijd toe nadat bekend was geworden dat het land meer laagverrijkt uranium had dan volgens de Iran-deal is toegestaan. De VS wil daarom sancties instellen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

"Het was heel mooi om te doen. Het heeft mij geholpen bij de verwerking", zegt Gita Wiegel. Ze was 13 en speechte op de nationale herdenking van de MH17-ramp over haar moeder, die omkwam bij de ramp.

Morgen is het vijf jaar geleden dat vlucht MH17 in Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. In aanloop naar 17 juli vertelt elke dag een nabestaande of direct betrokkene zijn of haar verhaal:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

MH17 door de ogen van nabestaande Gita Wiegel

Fijne dag!

STER Reclame