Waar heeft medicijnbedrijf Galapagos die miljardendeal aan te danken?
Het Nederlands-Belgische medicijnbedrijf Galapagos sloot gisteren een 'uitzonderlijke' deal met de Amerikaanse farmagigant Gilead. Het bedrijf betaalt zo'n 4,5 miljard euro maar neemt Galapagos niet over. Maar waarom doet het Amerikaanse farmaconcern dit?
Volgens brancheorganisatie van biotechbedrijven HollandBio is het de eerste keer dat een Nederlands bedrijf zo'n deal sluit. "Het is een uitzonderlijke deal. Galapagos kan zich namelijk blijven focussen op waar het goed in is: research en innovatie", zegt Annemiek Verkamman, voorzitter van HollandBio.
Gilead heeft interesse in Galapagos omdat het biotechbedrijf medicijnen tegen ontstekingsziekten zoals reuma en artrose maakt. Dit zijn chronische ziektes: daarom zijn de medicijnen ook voor farmaceutische bedrijven waardevol omdat patiënten de medicijnen de rest van hun leven moeten blijven slikken.
Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf is bezig met de ontwikkeling van een medicijn dat niet de pijn bestrijdt maar juist de ontsteking zelf aanpakt. Hiervoor gebruikt Galapagos ontstoken celweefsel van de patiënt. Daar maken ze duizenden kweekmonsters van. Die manipuleren ze net zolang totdat ze een manier vinden om de ontsteking te remmen.
Onderzoekers bij Galapagos noemen de deal "goed nieuws" en lichten hun werkwijze toe:
In de sector wordt heel positief gereageerd op de deal tussen en Gilead en Galapagos. Velen hopen dat de Nederlandse farmaceutische biotechsector wereldwijd weer prominent op de kaart komt te staan.
"Door de vele overnames is een groot deel van de ontwikkeling van en onderzoek naar medicijnen uit Nederland verdwenen. De sector is in korte tijd weer echt in opbouw maar het is nog altijd niet wat het geweest is", zegt Robert Vries, directeur van biotechbedrijf Hub.
Dit was ook voor Galapagos de reden om niet overgenomen te willen worden. "Met een overname vergroot je het risico dat de vroege research wordt afgestoten wanneer het bedrijf in moet krimpen. En dat is juist niet wat wij willen", zegt André Hoekema van Galapagos.
Als Galapagos wereldwijd dit evenaart, betekent dat ook een mooie toekomst voor andere bedrijven.
Brancheorganisatie HollandBio hoopt dan ook dat er vaker van dit soort deals gesloten zullen worden. "De Nederlandse biotechsector doet het op dit moment goed. Binnen de EU doen alleen Zwitserland en Denemarken het beter. Als bedrijven als Galapagos wereldwijd dit evenaren, betekent dat ook een mooie toekomst voor 420 andere biofarmaceutische bedrijven in Nederland", zegt Verkamman.
Het Amerikaanse farmaconcern heeft met de deal de verkooprechten gekocht van de medicijnen van Galapagos buiten Europa. Het Nederlands-Belgische bedrijf krijgt nu het recht om medicijnen in Europa te verkopen.
Het medicijn is nog niet op de markt en het is dus ook nog niet duidelijk hoe goed het zal doen. Deze zomer vraagt Galapagos toestemming om het middel op de markt te brengen.