Matteo Salvini

Een weekend met Salvini: 'Wij buigen niet voor Europa'

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Het is vrijdagavond, in het Noord-Italiaans stadje Oppeano is het wachten op Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken, vicepremier en voorzitter van de anti-migratiepartij Lega. Hij brengt zijn weekenden door met 'de gewone' Italiaan.

Salvini lijkt op campagne, terwijl er geen verkiezingen zijn. Hij gebruikt het treffen met de Italiaanse inwoners om zijn vijanden te bespreken: migranten en de politici in Brussel. Deze maand richtte zijn verontwaardiging zich op de Sea-Watch3. Het schip voer met 42 migranten onder Nederlandse vlag een Italiaanse haven binnen.

Salvini eiste bemoeienis van Nederland. "De Nederlandse regering moet vlaggen geven aan schepen waar het verantwoordelijk voor wil zijn en de vlag innemen als ze niet kunnen garanderen dat ze zich correct gedragen. Dat is alles", reageert Salvini, die vindt dat Nederland alles behalve solidair is geweest.

Tijdens een toespraak benadrukt hij nog even dat hij niets tegen Nederland heeft. "Waarom zou ik iets tegen Nederlanders hebben? Maar Italië laten zich niet bij de kloten pakken door een buitenlands schip dat illegale immigranten naar Italië wil brengen. Het schip had ze naar Nederland kunnen brengen."

Europa wakker schudden

Een dag later is er een bijeenkomst in de stad Ferrara. Hier wil hij met ons doorpraten. Hij eist meer solidariteit van de EU. "We zijn bereid om alles te doen dat de veiligheid waarborgt van ons land en onze burgers. Maar dan niet alleen. Dat geldt voor de grenzen op zee. En ook voor de landgrenzen."

"Want je kunt je afvragen waarom het geen Australiërs of Zwitsers zijn die verkrachten, maar wel Afrikaanse migranten. Dat is het probleem. Integratie is pas mogelijk als de immigratie onder controle is. Wij zijn tot alles bereid om de rest van Europa wakker te schudden."

Er is duidelijk een akkoord tussen de "groten" om diegenen buiten te houden die ongemakkelijk zijn.

Matteo Salvini

Nadat hij met zijn partij Lega overweldigend de Europese verkiezingen won, wil hij de EU van binnenuit veranderen. Al krijgt hij sterk de indruk dat de gevestigde politieke orde hem wil tegenhouden. Angst is daarvan de reden, zegt hij. "Kijk naar de voorzitter van het parlement, de voorzitter van de commissie, de vice-voorzitters. Ze hebben voor iedereen iets gevonden, de enige Italiaanse partij die niets heeft is Lega."

Brussel wil volgens Salvini niet veranderen. "Ze zijn bang. Ze verdedigen het oude systeem door ons uit te sluiten. Terwijl Lega de meeste stemmen heeft gekregen. Het is dus duidelijk dat er een akkoord is tussen de "groten" om diegenen buiten te houden die ongemakkelijk zijn. Wij hebben het pluche niet nodig voor onze strijd, maar het zegt wel wat."

Inmiddels is er in Italië flinke ophef ontstaan. Een vertegenwoordiger van Salvini zou tientallen miljoenen euro's aan Russische olieopbrengsten door hebben willen sluizen naar de Lega-partij. Salvini ontkent maar het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart. Hij wil tegen ons niets over de affaire kwijt, maar zelf begint hij er in al zijn podiumtoespraken wel over en drijft er zelfs de spot mee. "Ik zeg jullie dit gratis: Poetin is één van de beste regeringsmensen die er op dit moment op aarde is."

Ook zijn aanhangers maken zich geen zorgen over het onderzoek van het OM. "Ik denk dat ze zien dat hij een man is die ver kan komen. Ze zijn bang en dus creëren ze schandalen waar hij bij betrokken zou zijn om hem af te remmen", zegt een inwoonster van Oppeano.

Regels veranderen

Onlangs noemde The Economist Salvini "misschien wel de gevaarlijkste man van Europa". Twee keer probeerde de Europese Commissie Italië te straffen voor de extreme schuldenlast van het land. Maar voor Salvini staat niet de eurozone, maar Italië voorop.

"Hoe kunnen wij het slechtste jongetje van de klas zijn? We zijn de tweede industriële macht van dit continent, we hebben zestig miljoen inwoners en we zijn één van de grondleggers van de EU. We kunnen niet met 0,2 procent groeien zonder te mogen investeren, omdat dat moet volgens de Europese regels."

Dat Italië zich geeft gecommitteerd aan de Europese begrotingsregels, ziet hij niet als een probleem. "Oude regels kunnen veranderen, als ze niet werken. En niet alleen Italië heeft een probleem", zegt Salvini. "Duitsland staat economisch stil, Frankrijk respecteert de Europese regels ook niet. De economie is veranderd, de wereld is veranderd. Dus regels veranderen lijkt me niet een recht, maar een plicht. Wij gaan sowieso de belastingen voor de Italianen verlagen."

Salvini: 'Wij buigen niet voor Europa'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl