Lewis Hamilton viert zijn zege bij de GP van Groot-Brittannië
NOS Sport

Zesde zege Hamilton op Silverstone, onfortuinlijke Verstappen vijfde

Lewis Hamilton heeft voor de zesde keer de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De 34-jarige Brit was op Silverstone de sterkste na een boeiende wedstrijd, waarin Max Verstappen door een botsing met Sebastian Vettel genoegen moest nemen met de vijfde plaats.

Hamilton verwees z'n van pole gestarte stalgenoot van Mercedes Vatteri Bottas naar de tweede plaats. Charles Leclerc bezorgde Ferrari de derde plaats.

Record

Hamilton verbeterde met de zesde zege in zijn thuisrace het record van de Fransman Alain Prost en de Schot Jim Clark, die vijf keer in Groot-Brittannië wonnen.

Lewis Hamilton viert zijn zege bij de GP van Groot-Brittannië

Stand WK na tien races

Coureur Team Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes 223
2. Valtteri Bottas Mercedes 184
3. Max Verstappen Red Bull 136
4. Sebastian Vettel Ferrari 123
5. Charles Leclerc Ferrari 120
6. Pierre Gasly Red Bull 55
7. Carlos Sainz McLaren 38
8. Kimi Räikkönen Alfa Romeo 25

Bij de eerste bandenwissel van Bottas nam Hamilton direct de koppositie over. Hij hield die even later ook vast ondanks een stop vanwege de safetycar die op het circuit kwam na een crash van Antonio Giovinazzi.

Vettel ramt Verstappen

Achter beide Mercedessen vochten de Red Bulls van Verstappen en de Fransman Pierre Gasly een enerverend duel uit met Ferrari-coureurs Vettel en Leclerc, dat in de 37ste ronde tot een climax kwam.

In die ronde verdrong Verstappen na een spectaculaire inhaalactie Vettel van de derde plaats. De Duitser maakte echter direct daarna een remfout, waardoor hij Verstappens bolide van achteren ramde.

Max Verstappen en Sebastian Vettel na hun crash bij de GP van Groot-Brittannië

Het gevolg was dat beide auto's buiten de baan belandden en terrein verloren. Ze konden wel hun weg vervolgen. Vettel viel uiteindelijk het verst terug omdat hij een tijdstraf van tien seconden kreeg. De Duitser excuseerde zich direct na afloop bij de Nederlander.

"Het was mijn fout", gaf Vettel toe. "Ik verremde me. Ik dacht dat er een deur zou opengaan, maar die bleef uiteindelijk dicht."

Gasly vierde

Verstappen kon zich in het restant van de race niet meer naar het podium opwerken en eindigde voor het eerst dit seizoen in een grand prix achter teamgenoot Gasly. "Ik had hier op het podium moeten staan", wist Verstappen na afloop. "Dit was eigenlijk een prima wedstrijd. Jammer dat ik van de baan werd getikt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl