Het gebouw van tv-station 112 Ukraine AFP

'Pro-Russisch' tv-station in Oekraïne beschadigd na granaataanval

tijd van publicatie

Het gebouw van televisiestation 112 Ukraine in Kiev is beschadigd geraakt nadat een onbekende aanvaller een granaat op het pand had afgeschoten. De Oekraïense autoriteiten bestempelen de aanval als een terroristische daad. Niemand raakte gewond. Het is niet bekend wie er achter de aanval zit.

Het nieuwskanaal, dat bekendstaat als pro-Russisch, kreeg de laatste tijd kritiek vanwege het voornemen een nieuwe documentaire van Oliver Stone uit te zenden. In Revealing Ukraine spreekt de bekroonde Amerikaanse regisseur met de Russische president Poetin, die vertelt dat toenadering tussen Oekraïne en Rusland "onvermijdelijk" is, omdat de landen "in wezen tot dezelfde natie behoren".

Ook is in de film een grote rol weggelegd voor de Oekraïense pro-Russische oppositiepoliticus Viktor Medvedtsjoek, die nauwe banden met het Kremlin onderhoudt. Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 staat Medvedtsjoek op de Amerikaanse sanctielijst.

Op deze camerabeelden is de impact de granaataanval te zien:

De aangevallen tv-zender is in handen van Taras Kozak, die namens de partij van Medvedtsjoek hoopt verkozen te worden bij de Oekraïense parlementsverkiezingen van volgende week.

Afgelopen donderdag dreigde een Oekraïense officier van justitie met juridische stappen tegen het tv-station, als het de plannen om de documentaire uit te zenden zou doorzetten. Ook protesteerden leden van een extreemrechtse partij deze week bij het tv-station vanwege de documentaire.

STER Reclame