In Nieuw-Zeeland kunnen mensen vanaf vandaag verboden wapens inleveren bij de politie, in ruil voor geld. Na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, waarbij in maart 51 mensen omkwamen, zijn zware vuurwapens in het land verboden. Op de eerste dag van de terugkoopactie hebben 169 mensen 224 wapens naar de politie gebracht.

De Nieuw-Zeelandse regering heeft ruim 200 miljoen dollar uitgetrokken om mensen die automatische en semi-automatische wapens inleveren te compenseren. "Deze wetswijziging maakt mensen met deze vuurwapens niet slecht", zegt politiecommissaris Mike Johnson. "Het zijn goede Nieuw-Zeelanders. Het gaat erom dat we ze aanmoedigen om mee te doen in dit proces."

Deze mensen hadden geen moeite om afscheid te nemen van hun wapen:

'Dit maakt dat iedereen zich veiliger voelt'

Naar schatting hebben de vijf miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland samen zo'n anderhalf miljoen wapens. Het parlement stemde in april in met een strengere wapenwet.

De aanslagen in Christchurch waren op 15 maart in twee moskeeën. Beelden ervan waren live te zien op Facebook. De 28-jarige verdachte is aangeklaagd voor 51 moorden en veertig pogingen tot moord. Zelf ontkent hij alle schuld.

STER reclame