Huib Modderkolk bij de uitreiking van de journalistieke prijs De Tegel in 2017 ANP

Volkskrant-journalist moet passages uit boek schrappen, AIVD in gelijk gesteld

time icon Aangepast

Volkskrant-journalist Huib Modderkolk moet passages schrappen uit zijn nog te verschijnen boek over digitale spionage. De rechter honoreert de eis die de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een kort geding voorlegde.

Volgens de dienst kunnen de woorden die Modderkolk weigert te schrappen een bron in gevaar brengen. De onderzoeksjournalist zei eerder al dat hij de gewenste wijzigingen niet wil doorvoeren. "Het gaat om redelijk fundamentele, cruciale woorden waardoor er niets van de beschreven operatie overeind blijft, zonder dat zij goed duidelijk kunnen maken waarom dit mensen in gevaar brengt", zei hij toen.

'Moeilijk te verdedigen'

De rechter is het daar niet mee eens en stelt dat de Staat voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat publicatie van de passage een bron van de AIVD in levensgevaar kan brengen. Daarom vindt de rechter de beperking op de vrijheid van meningsuiting gerechtvaardigd. Het is nog niet bekend of Modderkolk in beroep gaat tegen de uitspraak.

Tegen zijn krant de Volkskrant zegt Modderkolk dat de rechter de kans op gevaar voor een persoon niet verwaarloosbaar vindt. Hij betreurt de uitspraak. "Het is heel moeilijk je te verdedigen als de AIVD beweert dat mensen in levensgevaar kunnen komen", citeert de krant hem. Modderkolk mag verder weinig zeggen over wat er in de rechtbank is besproken, in verband met geheimhouding.

Al aanpassingen gedaan

De prijswinnende onderzoeksjournalist legde een paar weken geleden al een conceptversie van het boek Het is oorlog, maar niemand die het ziet voor aan de AIVD, om te voorkomen dat mensen in gevaar zouden worden gebracht. Op verzoek van de veiligheidsdienst paste hij een paar zinnen aan.

Modderkolk ging niet mee in alle verzoeken van de dienst, deels omdat de geheime operatie waarover hij schrijft al is afgerond. "Als ik nog meer informatie moet weghalen, komt de geloofwaardigheid van het boek in het gedrang. Dat betekent dat er vrij weinig overblijft van wat ik over een bepaalde operatie kan schrijven", zei hij dinsdag.

In een brief van AIVD-directeur Dick Schoof aan Modderkolk stond dat de dienst aangifte zou doen tegen de journalist als hij de tekst niet zou aanpassen. Minister van Binnenlandse Zaken Ollongren weersprak dat later. Ze wilde eerst het kort geding afwachten.

STER Reclame