De urn wordt in het water gelaten EPA

Urn slachtoffer bootramp in Donau te water gelaten

time icon

Op de Donau in Boedapest is de bootramp van enkele weken geleden herdacht. Daarbij kwamen eind mei 27 Zuid-Koreanen en de kapitein en een bemanningslid om. Tientallen boten waren op het water verzameld voor de herdenkingsdienst.

Tijdens de ceremonie werd een urn met de as van het omgekomen bemanningslid te water gelaten, niet ver van de plek waar de rondvaartboot in botsing kwam met het Oekraïense cruiseschip Viking Sigyn. De kapitein van de rondvaartboot wordt later in besloten kring begraven.

ANP

De aanwezige boten bliezen hun hoorns of luidden hun bel. Ook werden er saluutschoten afgevuurd en werd een grote krans te water gelaten. Toeschouwers staken kaarsjes aan en gooiden bloemblaadjes in de Donau om de overleden Koreanen te herdenken.

Toeschouwers gooien bloemblaadjes in de Donau ANP

De 64-jarige kapitein van de Viking Sigyn wordt verantwoordelijk gehouden voor de botsing. Hij wordt verdacht van roekeloos varen. Ook zou hij na het ongeluk informatie van zijn telefoon hebben gewist.

De man is inmiddels op borgtocht vrij, maar mag Boedapest niet verlaten. Hij draagt daarom een enkelband.

Sterke stroming en modderig water

Het bergen van de lichamen was moeilijk. De duikers hadden last van de sterke stroming en het modderige water. Het was onder meer erg moeilijk om het scheepswrak binnen te gaan om naar lichamen te zoeken. Een van de lichamen werd door de sterke stroming geborgen op 132 kilometer ten zuiden van Boedapest.

Slechts zeven Zuid-Koreanen overleefden de ramp.

STER Reclame