
Digitaks door Franse senaat, VS dreigt met tegenmaatregelen
Een week na het Franse lagerhuis heeft ook de Franse senaat ingestemd met een taks voor Amerikaanse technologiereuzen zoals Google en Facebook. Het gaat om een belasting van 3 procent over digitale producten die in Frankrijk worden verkocht. De VS heeft al gedreigd met tegenmaatregelen, mogelijk in de vorm van importtarieven.
De Franse regering vindt het onrechtvaardig dat techreuzen die hun hoofdkwartier buiten Frankrijk hebben, in Frankrijk weinig of geen belasting betalen.
Enkele tientallen bedrijven krijgen met de taks te maken. Ze komen vooral uit de VS, maar er zijn ook ondernemingen bij uit China, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Bedrijven die wereldwijd meer dan 750 miljoen euro verdienen (waarvan ten minste 25 miljoen in Frankrijk) worden aangeslagen.
Onredelijk of discriminerend
Gisteren kwam Washington al met een waarschuwing. Handelsvertegenwoordiger Lighthizer kondigde een onderzoek aan. Dat moet uitwijzen of de maatregel onredelijk of discriminerend is en belastend voor Amerikaanse bedrijven.
Frankrijk vindt dat het in zijn recht staat. "Laten we vaart zetten achter de gesprekken en een akkoord sluiten over het belasten van digitale diensten."
Naast Frankrijk gaat ook Groot-Brittannië een digitaks invoeren. Gesprekken over een dergelijke belasting op Europees niveau zijn stukgelopen, onder meer door verzet van Ierland, waar veel techreuzen zijn gevestigd. Verder kijkt ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) naar dit belastingvraagstuk.
Markle: leden koningshuis wilden niet dat mijn zoon prins werd om zijn huidskleur
In een langverwacht interview met Oprah Winfrey zegt de vrouw van prins Harry dat ze zich als lid van het Britse koningshuis zo slecht voelde dat ze suïcidale gedachtes had.
Duizenden demonstranten op de been voor proces George Floyd
Op de dag voor het proces tegen de witte agent die verdacht wordt van zware doodslag op George Floyd demonstreerden duizenden mensen in Minneapolis.
Denktank adviseert kabinet: 'Nederland kan versneld open met testbewijzen'
Het kabinet vroeg de Denktank Coronacrisis om advies over het inzetten van negatieve testen als toegangsbewijs. De Denktank vindt dat het kan, maar wel onder voorwaarden.