NOS Nieuws

Eerste dubbele handtransplantatie uitgevoerd in Nederland

Vier jaar lang heeft ze erop moeten wachten, maar deze week was het zo ver: de 46-jarige Maartje Bijl heeft weer twee handen. De operatie was de eerste dubbele handtransplantatie in Nederland.

Bijl heeft de handen van een overleden donor gekregen. Afgelopen maandag vond de operatie plaats in het Radboudumc in Nijmegen. "De operatie is goed verlopen. De patiënte is nu aan het herstellen", laat afdelingshoofd Plastische Chirurgie, Dietmar Ulrich, weten. "We moeten het verloop van het herstel nog wel rustig afwachten. De komende dagen en weken zijn zeer belangrijk. We waren goed voorbereid met een heel team van specialisten."

De 46-jarige Bijl raakte door een ernstige ziekte haar hele linkerhand en een groot deel van haar rechterhand kwijt. Daarover vertelde ze al eerder:

Nieuwe handen voor Maartje: gaat het de artsen lukken?

De operatie zelf is ingewikkeld, legde hand- en onderarmchirurg in het Radboudumc Steven Hovius eerder al uit aan de NOS. Hij vertelde dat er in de onderarm 26 spieren zitten en drie grote zenuwen. In de handen die aangezet worden zitten 14 spieren. Ook zijn er nog de bloedvaten en botten.

Ter voorbereiding op de operatie heeft Hovius met een grote groep collega's geoefend op armen van lichamen die ter beschikking zijn gesteld aan de wetenschap. Ook zijn er met 3D-printers mallen gemaakt van de armen van Bijl.

In Nederland werden de transplantaties nog niet eerder uitgevoerd vanwege het zeer langdurig voorbereidingsproces, dat alleen maar in gespecialiseerde centra kan plaatsvinden. Ook het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor een transplantatie, is beperkt.

In het Nederlandse donorregister staat nog niet de keuze vermeld om handen te doneren na overlijden. De nabestaanden moesten daar in dit geval toestemming voor geven.

Revalidatie

Bijl gaat nu een lang revalidatietraject in. Volgens Ulrich zijn complicaties niet uit te sluiten. Het zal nog lang duren voor ze haar nieuwe handen kan gebruiken.

De Raad van Bestuur van het Radboudumc laat weten dat ze in spanning het verdere verloop afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl