NOS Nieuws

Raadslid Emmen doet aangifte tegen PVV Utrecht om aanzetten tot haat

Het Emmense gemeenteraadslid Ugbaad Kilincci van de PvdA in Emmen doet aangifte tegen de PVV Utrecht. Volgens haar is er door die partij met een bericht op Facebook aangezet tot haat. Op haar bericht kwamen veel geschrokken reacties. Op Twitter is de hashtag #IstandwithUgbaad trending.

Vorig jaar werd Kilincci al landelijk nieuws nadat ze in Emmen op straat was uitgescholden met termen als 'zwarte aap' en 'kopvoddenmongool'.

Gisteren plaatste het raadslid op Facebook een bericht over een eerdere post van de PVV in Utrecht. Op 6 december vorig jaar plaatste die partij een foto van Kilincci. De enige tekst bij de foto is "Raadslid PvdA Emmen.".

De foto was een screenshot uit een uitzending van Nieuwsuur. Daar was het raadslid te gast om te praten over racistische incidenten in Nederland. Op het bericht van PVV Utrecht volgden veel beledigingen.

Dit weekend zag Kilincci het bericht naar eigen zeggen voor het eerst, waarop ze naar het sociale medium stapte. "Er is "een morele en juridische grens" overschreden, schreef ze. Volgens het raadslid deelde de PVV in Utrecht dit bericht niet zomaar. "Iedereen met een gezond verstand weet dat de PVV mijn foto niet zomaar post."

Het bericht van Ugbaad Kilincci op Facebook

Maar bij de PVV zeggen ze niet meer te weten waarom het bericht in december geplaatst werd. "Dat was 8 maanden geleden. Het eerlijke antwoord is dat ik geen idee heb waarom we dat plaatsten", zegt René Dercksen, fractievoorzitter van PVV Utrecht. "Waarschijnlijk wilden illustreren wat de staat van de PvdA is." Volgens Dercksen was "de partij van Drees ooit een mooie zuinige partij. Vooral ook seculier. Blijkbaar is iemand met orthodoxe opvattingen welkom bij de Partij van de Arbeid".

Na de ophef die gisteren ontstond, heeft de partij een aantal reacties onder het oorspronkelijke bericht verwijderd "die niet kunnen". Dercksen stelt dat Kilincci met haar bericht vooral uit was op aandacht. "Want ze is nu weer in het nieuws. Dit keer door een onjuiste aangifte." In een reactie laat Kilincci weten dat ze alles wat ze te zeggen had heeft gedeeld op Facebook, en dat er nog geen aangifte gedaan is. Dat doet ze deze week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl