AFP
NOS NieuwsAangepast

'Lomp en onbekwaam': Britse ambassadeur vernietigend over Trump in gelekte memo's

President Trump is "lomp" en "onbekwaam", er woedt een machtsstrijd in het Witte Huis en "het ergste kan niet worden uitgesloten" over geruchten van Russische inmenging. Een omvangrijk en brisant lek van geheime memo's onthult hoe de Britse ambassadeur in de VS over de Amerikaanse president denkt.

De Britse krant The Daily Mail heeft de berichten van de ambassadeur aan Downing Street in handen gekregen. Ze beslaan de periode van 2017 tot vandaag de dag. Wie de berichten heeft gelekt, schrijft de krant niet.

Kim Darroch schetst keer op keer een somber beeld van de situatie. Trump straalt volgens hem onzekerheid uit, facties binnen de regering proberen elkaar vliegen af te vangen en coherent beleid ontbreekt.

Disfunctioneel, onvoorspelbaar, gespleten, lomp en onbekwaam.

Kwalificaties van de regering-Trump uit de memo's

"Deze achtbaanrit kan een vicieuze cirkel worden: er zou zomaar iets kunnen opduiken dat eindigt in schande en een ondergang", redeneert Darroch. En: "We denken niet dat deze regering ooit normaal wordt; minder disfunctioneel, minder onvoorspelbaar, minder gespleten, minder lomp en onbekwaam."

Als voorbeeld noemt Darroch het zwalkende Iran-beleid. Hij betwijfelt of Trump een aanval op het land afblies om slachtoffers te voorkomen. "Het is waarschijnlijker dat hij nooit helemaal achter de acties stond en zich er zorgen over maakte hoe het schenden van een campagnebelofte zou vallen bij de verkiezingen van 2020."

Begin altijd met lof over iets wat hij net gedaan heeft.

Ambassadeur Darroch legt uit hoe Trump te paaien

In zijn berichten legt Darroch zijn meerderen ook uit hoe ze het beste kunnen omgaan met Trump: "Wees eenvoudig, bot zelfs".

Kabinetsleden moeten via zoveel mogelijk kanalen dezelfde boodschap herhalen, liefst vaak aangevuld met telefoontjes van de premier. "Overspoel hem: zoveel mogelijk adviseurs moeten hem hetzelfde antwoord geven."

En, voegt Darroch eraan toe, vleierij helpt bij Trump. "Begin altijd met lof over iets wat hij net gedaan heeft. Probeer het altijd af te schilderen als winst voor hem."

Darroch is in zijn nopjes over het recente staatsbezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk, waar hij volledig ingepalmd werd door alle loftuitingen, een staatsbanket en een gesprek met de Queen. "Alle deuren gaan voor ons open in Washington."

Ongezouten

Bronnen bevestigen aan meerdere media dat de cables echt zijn. In een reactie zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat "ambassadeurs eerlijk, ongezouten hun oordeel over een land moeten geven, ze worden betaald om eerlijk te zijn".

Een woordvoerder wijst er verder op dat die beoordelingen wel geheim moeten blijven. Ook zou de bijzondere relatie tussen beide landen wel tegen een stootje kunnen.

Het Witte Huis heeft nog niet op de berichten gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl