De Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad

Voor het eerst wordt er gelachen tijdens overleg tussen VS en Taliban

De Amerikanen en de Taliban hebben in hun vredesbesprekingen "de meest productieve sessie" tot nu toe gehad, zegt de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad. De sfeer was volgens hem beter dan ooit en er werd zelfs gelachen.

Afgelopen week begon in Qatar de zevende ronde van de vredesbesprekingen, die tot nu toe weinig hebben opgeleverd. De sfeer was in het verleden vaak grimmig, er werd geschreeuwd en soms liepen deelnemers weg.

Maar nu hebben de onderhandelaars volgens Khalilzad ontdekt dat ze ondanks alle verschillen een gedeeld gevoel voor humor hebben. En dat maakte het mogelijk om voor het eerst over alle heikele onderwerpen te praten, aldus Khalilzad. De in Afghanistan geboren Amerikaan werd in september vorig jaar aangesteld als gezant.

De gesprekken gingen tot nu toe vooral over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan en de garantie dat het land niet opnieuw een vrijhaven voor terroristen wordt. De afgelopen dagen zijn ook twee andere onderwerpen ter sprake gekomen: een permanent staakt-het-vuren en het vredesoverleg tussen Afghanen onderling.

Met dat laatste wordt morgen begonnen, ook in Qatar. Tientallen prominente Afghanen zijn vanuit Kabul naar Qatar gevlogen om daar met tegenstanders te praten over de toekomst van hun land. Ze doen dat op persoonlijke titel, omdat de Taliban de regering in Kabul niet erkennen.

Bruiloft

Een vorige poging tot zo'n 'intra-Afghaans overleg' mislukte al voordat het begonnen was, omdat de Afghaanse regering een deelnemerslijst met 250 namen had ingeleverd. Daarmee zou het overleg meer op een bruiloft lijken, vonden de Taliban.

Morgen zitten er ongeveer zestig mensen aan tafel, onder wie regeringsfunctionarissen, oud-diplomaten, voormalige Moedjahedien-strijders uit de tijd van de Sovjet-bezetting en ook enkele vrouwen. Het overleg gaat twee dagen duren.

In die tijd liggen de besprekingen tussen de VS en de Taliban even stil. Vanaf dinsdag gaan ze weer verder. De Amerikanen hopen dat er op 1 september een vredesakkoord ligt.

De Taliban raakten door de Amerikaanse invasie in 2001 vrijwel hun hele machtsbasis in Afghanistan kwijt, maar hebben de laatste jaren weer veel terrein gewonnen. Ze hebben nu bijna de helft van Afghanistan in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl