NOS

Zwoele klanken en draaiende heupen op nummers van Daddy Yankee, Karol G of J Balvin. Op steeds meer feesten hoor je Spaanstalige muziek met een herhalend ritme uit de speakers, ook wel de reggaeton genoemd. Artiesten uit Latijns-Amerika nemen op dit moment met hun muziek de wereld over.

Gemiddeld halen artiesten als Bad Bunny en Karol G met hun nummers zo'n 5 miljard streams op YouTube.
Deze twee artiesten staan vandaag in Amsterdam op het grootste Latinfestival van Europa, Pal Mundo.

Het festival trekt duizenden enthousiaste Latin-liefhebbers:

'Het is die vibe, je kan lekkerder bewegen op Spaanstalige muziek'

Niet alleen in Amsterdam is er veel belangstelling voor de Spaanstalige muziek. In de hele wereld zijn artiesten uit Latijns-Amerika niet meer weg te denken op grote muziekevents. Van Londen tot Shanghai staan ze in uitverkochte stadions en gaan de kaarten voor concerten erg hard.

Ook op YouTube en Spotify doen de artiesten het goed. Een nummer haalt met gemak een paar honderd miljoen views. Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee brak in 2017 zelfs alle records. De videoclip is inmiddels ruim 6,5 miljard keer bekeken.

De groei van de reggaeton sinds 2014 NOS

Spaanse nummers waren eerder ook wel sporadisch erg populair, zoals eind jaren 90 de Macarena of Danza Kuduro van Don Omar. Maar nu lijkt het erop dat het een blijvend succes is. Volgens FunX-dj Fernando Halman komt dat vooral door de sfeer van zulke nummers. "De Spaanse taal klinkt lekker en is zwoel. Het ritme is aanstekelijk en het is dansbaar. Als je je ogen dichtdoet, heb je het gevoel dat je ergens op een eiland zit met gezellige mensen.'

Halman kent de Spaanstalige muziekindustrie goed. Hij is bevriend met J Balvin en interviewde onlangs nog Nicky Jam voor zijn podcast Realtalk die maandag uitkomt. Hij beweert dat de muziek altijd al populair is geweest, maar nu veel zichtbaarder is. "Dat komt ook door de internationale samenwerkingen met bijvoorbeeld Amerikaanse sterren zoals Madonna en Cardi B. De Latin artiesten krijgen zo meer fans, waardoor de muziek een nieuwe dimensie krijgt."

Reggaeton

Vijftien jaar geleden maakte de wereld voor het eerst echt kennis met de reggaeton met het nummer Gasolina van Daddy Yankee. De Puerto Ricaanse muzikant wordt gezien als één van de grondleggers van de reggaeton. De muziek werd toen vooral gedraaid in underground clubs, donkere discotheken verstopt in een kelder. Nu vijftien jaar later staan de artiesten op festivals en grote concertzalen.

FunX Dj Fernando Halman met de Puerto Ricaanse Daddy Yankee Fernando Halman

Volgens Halman brengt de Spaanstalige muziek mensen bij elkaar. "Muziek is een universele taal. Je hoeft niet te begrijpen wat er gezegd wordt. Je voelt het, ruikt het en proeft het. Op het moment dat je dan danst, ben je helemaal verkocht en dat is wat Latinmuziek met je doet."

Karol G is blij met de doorbraak van haar muziek. Social media zijn daarvoor belangrijk;

Latin-ster Karol G: 'Muziek heeft fases, nu gaat iedereen in het Spaans zingen'

STER reclame