Alek Sigley Reuters

De Australische student Alek Sigley, die deze week vermist was in Noord-Korea, is betrapt bij spionage-activiteiten, zegt Pyongyang. Dat is de reden dat hij het land uit is gezet. Eerst is hij tien dagen vastgehouden.

Sigley, die in Pyongyang studeerde en er een reisbureau had, moest donderdag Noord-Korea verlaten. Eerder had zijn familie alarm geslagen nadat hij al een aantal dagen niets meer van zich had laten horen. Met behulp van Zweedse diplomaten, die traditioneel goede contacten hebben in het communistische land, lukte het om hem op te sporen. Hij werd naar China overgebracht, vanwaaruit hij doorreisde naar zijn vrouw in Tokio.

'Anti-Noord-Koreaans'

Sigley heeft bij herhaling data en foto's die hij maakte als hij in Pyongyang rondliep gedeeld met "anti-Koreaanse media", schrijft het officiële Noord-Koreaanse persbureau. De student leverde regelmatig bijdragen voor de nieuwssite NK News, die door het regime als vijandig wordt beschouwd, en is een actieve gebruiker van sociale media. Hij zou bekend hebben dat hij spioneerde en verschillende keren om vergeving hebben gevraagd.

NK News spreekt in een verklaring tegen dat Sigley anti-Noord-Koreaanse bedoelingen had. "Alek Sigley's goed gelezen columns geven een a-politiek en inzichtelijk beeld van het leven in Pyongyang. We hebben ze gepubliceerd om onze lezers een beeld van het dagelijks leven in de hoofdstad te bieden." De site wijst erop dat de columns onder Sigley's eigen naam verschenen.

Buitenlanders die door Noord-Korea worden uitgezet, worden vrijwel altijd beschuldigd van spionage of het verbreiden van het christendom.

STER reclame