Frenkie de Jong met FC Barcelona-voorzitter Bartomeu EPA
NOS Nieuws Binnenland Voetbal

Catalanen blij met De Jong in Barcelona-shirt: 'We gaan genieten als kinderen'

FC Barcelona pakte gisteren groot uit met de presentatie van hun nieuwe ster: Frenkie de Jong. In de Catalaanse hoofdstad is nog voordat hij een bal heeft getrapt al sprake van een heuse Frenkie-gekte, zag ook correspondent Rop Zoutberg.

De voormalige Ajacied moet Barcelona weer grote titels gaan bezorgen, zoals de Champions League. "Camp Nou verliefd op De Jong", staat vandaag op voorpagina's van de Catalaanse sportkranten.

Tranen bij opa

"Frenkie!!! De Jong!!! Frenkie!!" Het is als een huldiging, maar dan voor een speler die nog geen seconde voor de club op het veld stond. Zeker 10.000 supporters, volgens de club zelfs ruim 19.000, juichen in Camp Nou de longen uit hun lijf voor de nieuwe Nederlandse ster bij de club.

De 22-jarige De Jong laat het op zijn bekende manier, grijnzend en wat verlegen, over zich heenkomen. Langs de zijlijn kijkt zijn overgekomen familie en vriendin Mikky toe - vooral de opa van De Jong houdt het niet droog.

Bekijk hier wat De Jong er zelf van vond:

Camp Nou juicht voor Frenkie de Jong: 'Echt fantastisch'

We hebben ze hier altijd graag zien binnenkomen, zegt een ook al wat oudere Catalaan, die in het verleden al aardig wat Nederlanders heeft verwelkomd. "Ik was vooral fan van Ronald Koeman. De Hollanders zijn zo goed opgevoed. Ze hebben zoveel respect voor de ander. Uiteindelijk is dat wat de Catalanen het meest waarderen, het staat bijna boven het feit dat ze goede voetballers zijn."

Hij weet nog niet of Barcelona met de komst van De Jong weer eens de Champions League kan winnen. De laatste keer was in 2015. "Ik weet alleen dat we als kleine kinderen van hem gaan genieten. De Jong is gewoon een fantastische speler."

Ajax als kweekvijver

Dolenthousiast staan ook drie jonge Ajax-supporters aan de rand van het stadion. Ze zijn speciaal voor de presentatie van De Jong naar Barcelona gereisd. Na de constatering dat hun Frenkie de zevende Ajacied is die naar Barcelona overstapt, valt meteen de naam van Johan Cruijff. "De band tussen die twee clubs is toen gelegd. Ajax is ook echt een kweekvijver voor getalenteerde spelers."

Een van het drietal schudt heftig het hoofd. "Wel jammer dat Frenkie naar Barcelona is gegaan. Ik ben eigenlijk veel meer fan van Real Madrid."

Een jongen van 22 neemt het stokje over van Cruijff.

Uit een artikel in het Catalaanse blad Sport

De vergelijking met Cruijff zal vrijdag nog een aantal keer vallen. Hij werd 46 jaar eerder in hetzelfde FC Barcelona gepresenteerd na een transfer waarmee het toen astronomische bedrag van 3 miljoen gulden (1,4 miljoen euro) was gemoeid. Daarna is het hard gegaan. Voor de overkomst van De Jong betaalt Barcelona nu een slordige 86 miljoen euro, zestig keer zoveel. Hij geldt als een van de grootste beloftes van de 19 Nederlandse voetballers die na Cruyff door de club werden gekocht.

'Delirium voor De Jong', zet het Catalaanse blad Sport vandaag boven een juichend artikel over de komst van De Jong. "Nederlanders zijn gemaakt van een soort deeg dat perfect mixt met het deeg van Barça. Een jongen van 22 neemt het stokje over van Cruijff, de pionier, van Koeman, Cocu en Kluivert, in een stadion dat hem met open armen ontving."

De voorpagina's van de Catalaanse sportbladen NOS | Rop Zoutberg

Mundo Deportivo is niet minder enthousiast. De krant besteedt vandaag een pagina om alle technische kwaliteiten van De Jong uit te leggen. "De Jong is geen waaghals. Hij is onderkoeld. Precies wat Barcelona nodig heeft tegenover ploegen als Liverpool die intimideren met veel druk zetten."

'Niet te veel vergelijken'

De Jong is alles tegelijk. Een uitstekende middenvelder, maar ook een voortreffelijk dirigent, meent de Italiaanse schrijver Luca Caioli, die op dit moment aan een biografie over De Jong werkt. "Hij heeft als geen ander dat total football in zich, en valt enorm goed bij het publiek. Het afgelopen seizoen was voor hem, net als voor Ajax, voortreffelijk.

De vergelijking met Cruijff is altijd gevaarlijk, vindt Caioli. "Ook bij Frank Rijkaard en Wesley Sneijder maakten ze die. Maar pas op. Johan, dat is Johan. Je helpt De Jong niet door hem met andere spelers te vergelijken."

De eerste keer dat De Jong in het shirt van FC Barcelona het veld op kan komen is op 23 juli, dan wacht een vriendschappelijke wedstrijd tegen Chelsea.

STER reclame