Duncan Laurence wordt na het winnen van het Songfestival onthaald op luchthaven Schiphol
NOS Nieuws

De strijd om het Songfestival: de zaal wordt alvast ingericht

Voor de steden die het Eurovisie Songfestival volgend jaar willen huisvesten, breekt een spannende tijd aan. Woensdag moeten de kandidaten hun plannen bij de organisatie inleveren. In vijf steden wordt nu nog gewerkt aan het fijnslijpen van de bidbooks.

De afgelopen dagen is er, achter gesloten deuren, in een aantal gemeenteraden al over de plannen gesproken. Andere doen dat begin volgende week. De bid die een gemeente indient, is bindend. Alles wat erin staat, moet een gemeente ook (financieel) kunnen waarmaken.

Waaraan moet zo'n bidbook voldoen? Niels Markensteijn is organisator van sportevenementen en heeft ervaring met het opstellen zulke plannen. "Het moet creatief zijn. Het moet invulling geven aan de eisen aan het bidbook. De financiële garanties moeten er goed in staan. En -en dat is heel moeilijk- het moet vertegenwoordigen hoe enthousiast je bent om het evenement binnen te halen."

In bijvoorbeeld Arnhem is het gemeentebestuur vol vertrouwen om het evenement binnen te halen. De gemeenteraad stemde afgelopen woensdag in met de kandidaatstelling. Ook de provincie Gelderland steunt de Arnhemse kandidatuur. Om de campagne te ondersteunen spelen kerken in de regio de komende dagen het songfestival-lied Arcade van Duncan Laurence.

Het plan is om het songfestival in de Gelredome te houden. Voetbalclub Vitesse moet dan tijdelijk verhuizen. Wethouder Jan van Dellen vertelt in deze video over de plannen van de stad.

Waar komt het Songfestival volgend jaar? Steden werken hard aan hun bidbook

Behalve Arnhem zijn er dus nog vier steden in de race voor de organisatie: Rotterdam (Ahoy), Maastricht (MECC), Den Bosch (Brabanthallen) en Utrecht (Jaarbeurs).

De gaststeden zullen een bijdrage moeten leveren aan de organisatie. Die bijdrage kan zowel financieel zijn als in natura, zoals voor de beveiliging of het openbaar vervoer. Vooralsnog willen de gemeenten niet zeggen om wat voor bedragen het gaat. Wel maakte de provincie Zuid-Holland deze week bekend 1 miljoen euro in te leggen als het songfestival naar Rotterdam komt.

Eisen

Belangrijk voor de locatie is onder meer dat de zaal genoeg capaciteit heeft en dat de hal hoog genoeg is voor een groot podium. Bij de afgelopen zeven edities was de zaal telkens minstens 17 meter hoog. Ook moet er ruimte zijn voor technische faciliteiten en genoeg plek voor de ongeveer 1400 journalisten die op het evenement afkomen. Ook moet de stad een plan indienen voor onder meer de beveiliging, hotelkamers en (openbaar) vervoer.

In de loop van augustus maakt de organisatie (NPO/AVROTROS/NOS) bekend in welke stad het songfestival gaat plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl