Gouverneur Sandro Cabral tijdens de persconferentie na de toewijzing van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
NOS Sport

'Rio betaalde 2 miljoen aan steekpenningen voor Spelen'

De organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft ongeveer 2 miljoen dollar (destijds zo'n 1,5 miljoen euro) aan steekpenningen betaald om het evenement in 2016 naar het Brazilië te halen.

Sergio Cabral, oud-gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro, bevestigde dat donderdag in de rechtszaal.

Cabral en de voormalige baas van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), de Senegalees Lamine Diack, zouden ongeveer 1,5 miljoen euro hebben betaald in ruil voor de stemmen van zes tot negen IOC-leden voor de kandidatuur van Rio.

Later zou hij nog eens zijn akkoord hebben gegeven voor een betaling van 500.000 dollar (zo'n 350.000 euro). De betalingen liepen via het bedrijf Pamodzi Consulting, opgericht door Diacks zoon, Papa Massata Diack.

Rio de Janeiro werd op 2 oktober 2009 als eerste Zuid-Amerikaanse stad uitverkoren om de Olympische Spelen te organiseren. Madrid, Tokio en Chicago hadden het nakijken.

Hoop op strafvermindering

Cabral zit momenteel een gevangenisstraf uit van bijna 200 jaar vanwege corruptie en geld witwassen. De nieuwe verklaringen werden gedaan tijdens een hoorzitting op initiatief van zijn verdediging. Cabral hoopt met zijn verklaringen op strafvermindering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl