De Haan: 'Oranje mentaal heel sterk, maar ook beetje onrustig' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Twee jaar geleden zat hij als assistent-trainer op de bank in het stadion, woensdagavond zag Foppe de Haan vanaf de bank in de huiskamer hoe de Oranjevrouwen de WK-finale bereikten.

"Dan zie je dezelfde meiden weer. Dat is wel heel mooi, hoor", zegt De Haan, die het liefst in zijn eentje naar de wedstrijden kijkt. "Dan zit ik soms wat te schreeuwen of ik geef iemand op zijn sodemieter. Maar dat is prima."

'Mentaal sterk, maar onrustig'

Als mentor van de selectie had De Haan in 2017 een belangrijk aandeel in de Europese titel. Op televisie ziet hij dat het spel van Oranje niet zo overtuigend is als toen.

"Ik vind ze mentaal heel sterk, maar ze halen niet het niveau dat ze kunnen halen. Ze zijn een beetje onrustig, willen zich bewijzen. Als je dat wil, ben je bijna altijd aan het overdrijven. Je kunt zien dat er spanning op zit. Dat hoort erbij, maar daar moeten ze mee leren omgaan."

2017: Foppe de Haan viert de Europese titel met Jackie Groenen en Desire van Lunteren ANP

In de finale, die zondag om 17.00 uur begint, wacht de gedoodverfde kampioen. "De Amerikanen zijn goed", vat De Haan het eufemistisch samen.

Wat zou De Haan doen, als hij in de kleedkamer zou staan vlak voor de aftrap? "Als de spanning zo groot was, had ik de neiging bijna niks meer te zeggen. Je geeft ze een hand en wenst ze succes. Good luck, come on. In de voorbereiding heb je alles op een rijtje gezet, nu moet je ze het vertrouwen geven."

De Haan: 'Kansen zeventig-dertig in het voordeel van Amerikanen'

STER reclame