De Oranjekazerne in Schaarsbergen waar de misstanden zouden hebben plaatsgevonden
NOS NieuwsAangepast

Taakstraffen geëist voor militairen in misbruikzaak

Het Openbaar Ministerie heeft werkstraffen van 40 tot 240 uur geëist tegen vijf (oud-)militairen van de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Volgens de aanklagers zijn ze verantwoordelijk voor de stelselmatige mishandeling, bedreiging en vernedering van drie militairen.

Die misstanden zouden hebben plaatsgevonden in 2013, toen alle betrokken militairen waren gelegerd in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Een van de militairen zou na het gedwongen gebruik van drugs zijn mishandeld en anaal verkracht door een korporaal. Een ander verklaarde dat collega's over hem heen plasten en dat een sergeant daarom moest lachen.

De slachtoffers hebben er in dat jaar al melding van gemaakt bij hun commandant en Defensie deed aangifte, maar er kwam geen strafrechtelijk onderzoek omdat de betrokken militairen geen aangifte wilden doen. In 2017 en 2018 deden ze dat alsnog.

Mannen van staal

Het OM noemde het tijdens de zitting "verklaarbaar" dat er zolang met de aangiftes werd gewacht. "Het zijn niet voor niets luchtmobiele militairen en dus in staat om te overleven. Maar ook mannen van staal hebben hun kwetsbare grenzen. Als er maar lang genoeg over grenzen wordt heengegaan, dan knappen zij ook. Uiteindelijk is dat bij alle drie aangevers ook gebeurd", zei de officier van justitie in het requisitoir.

Volgens het OM hebben de vernederingen grote gevolgen gehad voor de slachtoffers. "Getuigen die de incidenten afdoen als geintjes of activiteiten die erbij horen om de saamhorigheid tussen manschappen te versterken, gaan voorbij aan de impact voor de slachtoffers."

Een 26-jarige voormalige militair wordt door het OM gezien als "grote leider met de grootste mond". Het OM vraagt voor hem de hoogste taakstraf van 240 uur voor mishandeling, bedreiging en militaire aanranding. Tegen de andere betrokken militairen eiste het OM taakstraffen van 180, 120, 100 en 40 uur .

Volgens de officier van justitie zou een gevangenisstraf op zijn plaats zijn geweest gezien de ernst van de feiten en de langere periode waarin dat misstanden plaats vonden. Maar vanwege alle media-aandacht voor de zaak en het feit dat er zes jaar zit tussen de feiten en de rechtszaak, heeft het OM gekozen voor taakstraffen.

Onderzoekscommissie

De misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen leidden in 2017 tot grote verontwaardiging. Toen kwamen de slachtoffers met hun verhaal naar buiten in de Volkskrant. Een door de staatssecretaris ingestelde speciale onderzoekscommissie concludeerde daarna in een tussenrapportage dat er in de Oranjekazerne inderdaad sprake was van pesterijen, intimidatie en seksueel geweld.

Een intern onderzoek naar die misstanden door Defensie schoot ernstig tekort, concludeerde de onderzoekscommissie. Zo zat in de commissie die het interne onderzoek leidde iemand die één van de verdachten zou kennen. Ook werden belangrijke aanwijzingen over het pestgedrag niet onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl