NOS Nieuws

Paramedici voeren actie in Den Haag: 'Tarieven zijn veel te laag'

Honderden fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en logopedisten demonstreren in Den Haag voor betere tarieven en minder administratieve lasten. Het wordt voor de paramedische zorgverleners steeds lastiger om de juiste zorg op de de juiste plek te realiseren, waarschuwen ze.

Met als slogan Zorgen zonder Zorgen trekken de paramedici naar de Lange Voorhout in Den Haag om aandacht te vragen voor hun problemen.

Op Twitter zijn veel foto's en filmpjes te zien van de protesterende paramedici:

"Een van de grote problemen zijn de tarieven die de zorgverleners betaald krijgen", zegt Theo van der Bom van het Paramedisch Platform Nederland. "Die zijn zo laag dat faillissementen dreigen, er geen medewerkers te krijgen zijn en het salaris heel laag is. Dat betekent dat er juist voor diegenen die de juiste zorg op de juiste plek willen realiseren, een hoge werkdruk ontstaat."

In juni is met de minister, zorgverzekeraars en patiëntenfederaties een akkoord op hoofdlijnen vastgesteld voor paramedische zorg. "Maar daarin staan geen concrete afspraken over de achterstanden die we hebben bij de tarieven", zegt Van der Bom. "We zijn in gesprek om dat te corrigeren, maar de nood is acuut. Vandaar deze demonstratie."

Vanmiddag is er in Den Haag algemeen overleg over de eerstelijnszorg. "Daarom is deze demonstratie juist nu", zegt Van der Bom. "We vragen Tweede Kamerleden en de politiek ons mee te helpen de zorg te kunnen blijven verzorgen."

Als directeur-bestuurder van de de beroepsvereniging voor ergotherapeuten krijgt Van der Bom te veel signalen dat het niet langer gaat. "Ergotherapeuten die stoppen met hun praktijk omdat ze het niet meer kunnen bolwerken. Die gaan werken in een revalidatie-instelling of ziekenhuis omdat ze dan een cao-loon krijgen. Dat is heel verdrietig, want dat zijn mensen met hart voor het vak."

Dit is volgens Van der Bom al een aantal jaar aan de gang. "Maar nu het wordt schrijnend. Het water staat ons aan de lippen. Want inmiddels is er een tekort aan ergotherapeuten en logopedisten. Het werk is nog wel aantrekkelijk, maar de beloning en omstandigheden zijn dat niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl