Het zwembad in Koewacht Omroep Zeeland
NOS Nieuws Regionaal nieuws

Bodycams en legitimatieplicht in strijd tegen overlast in zwembad

Badmeesters van het zwembad in de Zeeuwse grensplaats Koewacht worden uitgerust met een bodycam. Ook moeten bezoekers zich verplicht legitimeren en registreren voordat ze een duik kunnen nemen. De gemeente wil zo de overlast door jongeren de kop in drukken.

Het zwembad heeft al zeker twee jaar te maken met incidenten. Met name jongens uit België zouden er herhaaldelijk meisjes en jonge vrouwen lastigvallen. Vorige week was er nog een incident met Belgische jongens die drie meisjes insloten en betast zouden hebben.

Een medewerker van het bad sprak over intimidatie, mishandeling, bedreiging en aanranding door met name jongens van Marokkaanse afkomst.

Afschrikken

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen hoopt de overlastgevers af te schrikken met de nieuwe maatregelen. "Deze groep jongens wil anoniem kunnen blijven. Daardoor denken ze dat ze onaantastbaar zijn. Door ze uit de anonimiteit te halen hopen we dat dit gedrag stopt of sterker nog: dat ze niet meer terugkomen." Volgens Lonink is niet duidelijk wie de jongeren zijn. Het gaat om verschillende groepen.

Het zwembad had al camerabewaking, maar gaat nu dus ook bodycams invoeren. De badmeester dragen de camera's op hun lichaam en kunnen die met een druk op de knop inschakelen. De camera staat niet continue aan, maar wordt alleen ingeschakeld bij een incident. Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen Omroep Zeeland dat er een preventieve werking vanuit moet gaan.

Afgelopen vrijdag kondigde de gemeente nog aan dat voortaan alleen abonnementhouders toegelaten zouden worden in het zwembad. De gemeente zegt nu dat dat een tijdelijke maatregel was zodat er direct ingegrepen kon worden. Nu er een heel pakket aan andere maatregelen is, worden ook weer mensen zonder abonnement toegelaten. Mensen die de afgelopen dagen een abonnement aangeschaft hebben, kunnen hun geld terugvragen.

Omroep Zeeland

Ook problemen bij andere baden

Het zwembad in Koewacht is niet het enige dat te maken heeft met overlast door jongeren. Zaterdag werd zwembad De Fakkel in Ridderkerk nog ontruimd na vechtpartijen tussen groepen jongeren. Bezoekers zeggen tegen RTV Rijnmond dat er geregeld ongeregeldheden zijn. De directie van het bad is in gesprek met de burgemeester over een oplossing.

Ook bij zwembad de Waterman in Wateringen werd dit weekend de politie ingeschakeld. Het zwembad liet zaterdagmiddag geen mensen meer toe omdat het te druk was. Jongeren gingen toen via een sloot aan de achterkant alsnog het terrein op, schrijft Omroep West. Uiteindelijk werd op advies van de politie het zwembad ontruimd. Het bad zet voortaan extra beveiligers in.

STER reclame