D66-minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat minister Van Engelshoven zich niet mag bemoeien met de Canon van de Nederlandse geschiedenis, het overzicht van de nationale geschiedenis.

De regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie hebben zich geërgerd aan de minister. Zij vindt dat er meer "aandacht moet komen voor de schaduwkanten" van de Nederlandse geschiedenis en heeft in mei een commissie onder leiding van historicus James Kennedy gevraagd de bestaande canon te evalueren.

De minister had historicus Kennedy al in een brief gevraagd naar de "schaduwkanten" van de Nederlandse geschiedenis te kijken. Van de Tweede Kamer moet ze die zin nu schrappen in de definitieve opdracht aan de commissie. Het is de bedoeling dat de commissie in het voorjaar van 2020 klaar is.

Oppassen

Vorig maand kwam er van verschillende kanten al kritiek op de bemoeienis van de D66-onderwijsminister. Samensteller Frits van Oostrom van de eerste Canon van Nederland zei al dat de politiek zich buiten de discussie over de inhoud van de Canon moet houden. "Geschiedenis is nooit helemaal waardevrij", erkent Van Oostrom. Een volledige objectieve Canon waar nooit ophef over zal zijn, is dus onmogelijk. "Het is een kwestie van dosering. Je moet oppassen dat je niet de geschiedenis gaat herdefiniëren naar de normen en waarden van deze tijd."

STER reclame