In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

8 meter hoge ode aan Eberhard van der Laan onthuld in Amsterdam

Op het Mercatorplein in Amsterdam is vanaf vandaag een acht meter hoge beeltenis van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan te zien. Daarnaast staan de woorden die hij schreef in zijn afscheidsbrief aan alle Amsterdammers: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar".

Weduwe Femke van der Laan onthulde het werk dat is gemaakt door kunstenaarscollectief Kamp Seedorf. Hun werk werd gekozen door Amsterdammers bij een ontwerpwedstrijd vorig jaar, schrijft NH Nieuws. Het werk heet de Damsko Strijder. Damsko betekent Amsterdam in straattaal. Strijder verwijst naar de straatvechtersmentaliteit die de burgervader volgens de makers had.

Een eerdere versie van het kunstwerk verscheen in 2017 bij een metro-ingang aan de Wibautstraat, net nadat bekend was geworden dat de burgemeester aan longkanker leed. Van der Laan was ontroerd door het werk en nodigde de kunstenaars in zijn ambtswoning om ze te bedanken.

De graffiti aan de Wibaustraat mocht van de gemeente blijven, maar werd door een medewerker van vervoersbedrijf GVB per ongeluk weggehaald. Dat leidde tot verontwaardigde reacties.

Eberhard van der Laan stierf op 5 oktober 2017 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl