Rond 07.00 uur kwam de Italiaanse premier Conte de perszaal binnen, maar zonder verlossend woord ANP

Het overleg tussen de regeringsleiders in Brussel over de invulling van de belangrijkste functies in de Europese Unie heeft vandaag opnieuw geen akkoord opgeleverd. Morgen vanaf 11.00 uur spreken ze verder, maakte voorzitter Tusk van de Europese Raad even na het middaguur bekend.

De impasse betekent dat er nog altijd geen duidelijkheid is over de positie van Frans Timmermans, die wordt genoemd als opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Diplomaten zeggen wel dat de Nederlandse sociaal-democraat de belangrijkste kandidaat is.

Het besluit tot een adempauze volgt op een avond, nacht en ochtend onderhandelen tussen de 28 regeringsleiders. Dat gebeurde afwisselend plenair en in kleine groepjes.

In de loop van de ochtend waren er mediaberichten dat er vooruitgang was in de onderhandelingen. Er zou een compromis op tafel liggen waarin Timmermans de post van EC-voorzitter zou krijgen en de christen-democraten twee andere belangrijke functies: voorzitter van het Europees Parlement (vermoedelijk Manfred Weber) en voorzitter van de Europese Raad.

Maar kennelijk zijn de leiders het toch niet eens geworden, zegt correspondent Bert van Slooten. "Het is de vraag of er dan een compromis op tafel ligt dat alleen nog afgetikt moet worden, of dat de leiders met nieuwe energie, nieuwe plannen en nieuwe varianten aan de slag gaan. Timmermans was er bijna, maar hij kan morgen alsnog van het toneel verdwijnen."

Oost-Europa

De Nederlander gold al enige tijd als een van de belangrijkste kandidaten voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie, maar vooral Oost-Europese landen verzetten zich daartegen. Ze zijn niet vergeten dat hij ze als Eurocommissaris de afgelopen jaren hard heeft aangepakt.

Timmermans zelf is overigens niet aanwezig op de top, maar hij is wel in de buurt. Zo sprak hij met de Bulgaarse premier Borisov, die hem nogmaals vertelde over de weerstand bij veel Oost-Europese landen, maar hem ook bemoedigend toesprak. De Bulgaren zonden dat gesprek uit op Facebook.

STER reclame